Backgammon anmeldelse

Alder: Fra 7 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 deltagere

"Et hyggeligt spil, som ikke kun er baseret på held i forhold til terningkastene, men også kræver, at man taktisk vurderer, hvorledes man så skal bruge sine kast..."

Leveret i kuffert

Denne udgave af backgammon er i en lækker kvalitet. ”Kufferten” virker meget holdbar, og har et pænt udseende, umiddelbart sådan et spil, man sagtens kan have stående fremme, så det er nemt lige at hive frem.

Der medfølger 2 raflebægre, 15 spillebrikker i rød og tilsvarende i hvid. 2 sæt terninger, som passer til henholdsvis den røde og den hvide spiller. En fin lille detalje i øvrigt, at terningerne matcher spillebrikkerne, hvilket gør at spillet som helhed virker mere gennemført.

Derudover er der også en dobleterning, som bruges til at forøge antallet af point, man spiller om.

Historien om backgammon

Backgammon er et af de ældste kendte brætspil, med rødder som kan spores over 5000 år tilbage. Nogle af teorierne angående oprindelsessted, er at det kommer fra flere forskellige lignende spil i Ægypten, Sumer eller Mesopotamien. Man ved, at det blev spillet i Oldtidens Grækenland, og et lignende spil, kaldt Tabular eller ludus duodecim scriptorum (Spillet med de tolv linjer), blev gravet ud fra ruinerne af Pompeji. Tabular blev spredt udover Europa af de romerske legioner, men det overlevede ikke det romerske riges fald.

Den version af spillet, som er normal i dag, er importeret fra Arabien, hvor det igen var kommet fra Persien. Backgammon er omtalt i et spansk manuskript fra det 13. århundrede. Spillet var længe forbudt af kirken, antagelig på grund af gambling. Et af de sidste forsøg på at kvitte sig med spillet blev udført af kardinal Wolsey i 1526, noget som førte til at spillemagere begyndte at udvikle måder at skjule brættene. Derfor kommer backgammon i dag i form af en lille kuffert, et objekt der var let at gemme i f.eks. en boghylde.

I løbet af de næste århundreder, blev spillets regler formaliseret til de regler, som normalt bruges i dag. Dog blev dobleterningen først introduceret i 1920'erne i USA. I 1645 bliver navnet backgammon brugt, muligvis fra gammon, et middelalderengelsk ord for spil. Navnet kan også have walisisk ophav, som direkte oversat bliver til "hurtig kamp."

Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Backgammon

Hvordan spiller man backgammon

Backgammon er et 2 personers spil, hvor det kort fortalt, handler om hurtigst at få sine brikker taget af brættet. Der er 24 felter/spidser på spillebrættet, 12 på hver side. Man lægger spillebrættet således, at hver spiller, har en hel side foran sig. Dette er spillerens hjemland.

Spillebrikkerne stilles op, som vist på spillevejledningen – dette er ens hver gang – og man skal nu, ved hjælp af terningerne få flyttet alle sine brikker over i sit ”indre hjemland” og derefter ud af brættet.

En sjov lille detalje ved Backgammon er, hvorledes man skal bruge første terningkast. Hver spiller tager 1 terning, og slår denne. Spilleren med det højeste antal øjne skal starte, men skal ikke kaste sine terninger igen. I stedet skal han bruge sin egen OG modspillerens terning, som blev kastet for at finde ud af, hvem der skulle starte.

(Eksempel: Anders kaster en 5’er og Brian en 2’er. Anders har højeste antal øjne, og må derfor starte. Han skal nu flytte sine brikker henholdsvis 5 og 2 felter)

Herefter går det på tur, hvor man kaster sine egne 2 terninger hver gang.

Backgammon taktik

I midten af spillebrættet er der en forhøjning. Dette er ikke bare en del af måden kufferten er lavet på, men en del af spillet. Dette kaldes baren. Den bruges, når en spiller bliver ramt, hvis en spillebrik står alene på et felt (det man i Ludo kender som at blive slået hjem). Når dette sker, skal denne/disse brikker, flyttes ud først, INDEN man må flytte andre brikker. Det betyder, at man kan risikere ikke at kunne flytte sin brikker i nogle ture, hvis modspilleren har fået spærret felterne, som terningens øjne viser.

For at spærre et felt, kræver det, at der står mindst 2 brikker derpå. Igen et velkendt element fra Ludo, hvor man også spærrer et felt, ved at have 2 brikker til at stå sammen.

Det er altså ikke helt ligemeget, hvordan man vælger at flytte sine brikker. Der kan også være en taktik i, hvorvidt man skal bruge tiden på at spærre mest muligt for modstanderen eller om man i stedet vil gå efter bare hurtigst muligt, at komme hjem i sit indre hjemland. Den taktik, man har fra start, kan ske at skulle tages op til revurdering undervejs efterhånden som terningerne kastes og måske gør en anden taktik mere fordelagtigt.

Hvilke regler bruger du?

Der er umiddelbart to muligheder for, hvordan man vil spille. Man kan vælge at bruge de officielle regler, som er beskrevet på spillevejledningen, hvor man skal tælle point. Spiller man på denne måde, så spiller man et parti ad gangen, og tæller point efter hvert parti. Et parti er overstået, når den ene spiller har fået alle sine brikker af spillebrættet. På denne måde kan et spil godt tage noget tid.

Den nemmere og hurtigere måde er, at man vælger at tage hvert parti, som et spil i sig selv. Så man egentlig vinder et spil, når man ellers ville have vundet et parti. Uden at tælle point, og uden at skulle spille flere spil/partier. Vi spiller oftest med sidstnævnte, da det ikke tager så lang tid, og det er nemt for alle at finde ud af.

Et hyggeligt spil, som ikke kun er baseret på held i forhold til terningkastene, men også kræver, at man taktisk vurderer, hvorledes man så skal bruge sine kast.

- Joan Frederiksen

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilGa-toys

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen