Bezzerwizzer Timeline spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 10 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min | Spillere: Fra 2 deltagere | Producent: Bezzerwizzer | Distributør: Asmodee

"Bezzerwizzer Timeline får en stor anbefaling herfra – men man skal ikke købe det for Bezzerwizzer navnet, for et af Bezzerwizzers store kendetegn i mine øjne, nemlig at skulle rangere de kategorier man trækker, er helt væk, og i stedet er det mere eller mindre et spil Timeline med runder og Bezzerwizzer/Zwap brikker – hvilket dog ikke er en dårlig ting!"

En spilanmeldelse af Bezzerwizzer Timeline

En gammel quiz-kending på en ny måde! Blev Backgammon opfundet før eller efter Skak? Og hvad kom egentlig først – Wikipedia eller Youtube? Det er det man skal forsøge at svare på i det nyeste medlem af Bezzerwizzer familien – spillet Bezzerwizzer Timeline.

Bezzerwizzer Timeline er en blanding af to selvstændige spil, nemlig (you guessed it) Bezzerwizzer og Timeline, og mens mange efterhånden kender Bezzerwizzer spillene, er der måske knap så mange, der kender Timeline (hvilket er synd og skam!).

Timeline er små kortspil, hvor man skal placere sine kort rigtigt på en tidslinje, for at komme af med dem først. Men virker det så, når man blander de to spil, eller prøver de bare at sælge nogle spil på navnene?

Vi er glade for begge spil herhjemme, så vi gav os med glæde til at teste, om Bezzerwizzer Timeline levede op til vores forventninger...

Indholdet af æsken

I æsken finder man:

  • Spillebræt
  • Spillerbrikker til 4 spillere
  • Bezzerwizzer- og Swap-brikker
  • 200 Timeline kort

Spillebræt og kort er standard kvalitet – kortene er i ministørrelse, så der er plads til flere på bordet. Bezzerwizzer og Swap brikker er helt som man kender dem, hvis man har spillet andre Bezzerwizzer-spil, nemlig solide plasticbrikker.

Inden første spil skal der lige sættes en lille viser på rundemarkøren på spillepladen, men det er hurtigt overstået.

Sådan spiller man Bezzerwizzer Timeline

For kendere af Bezzerwizzer ser spillebrættet noget anderledes ud end det plejer, og der er ikke nogen plade til hver spiller, hvor man kan lægge kategorier. Det er fordi der ikke er nogle kategorier 🙂

Hver spiller (eller hold – jeg skriver bare spiller) tager 4 kort, som de lægger på bordet foran sig uden at kigge på bagsiden, samt et sæt brikker. Der lægges 4 kort ved de midterste pladser i bunden af spillepladen med bagsiden opad, så årstallet er synligt – dette kaldes tidslinjen.

På hvert kort er der en historisk begivenhed, og det gælder nu om at lægge dem, man selv har foran sig, de rigtige steder i forhold til dem, der ligger på tidslinjen under spillepladen. Når man har tur, vælger man et af sine kort, og lægger det imellem to kort på tidslinjen, hvor man mener at det passer ind ift. årstal. Herefter vendes det om så årstallet afsløres, og hvis det passer at det skal ligge der, hvor man har lagt det, får man point (1 point i runde 1, 2 point i runde 2 osv.), og hvis det er forkert lægges kortet bare til side.

Når alle spillere har spillet ét kort, går man videre til runde 2, hvor hver spiller vælger et af deres kort igen, og sådan fortsætter man til man har spillet 4 runder, og man dermed ikke har flere kort. Så nulstiller man, så der igen ligger 4 kort på tidslinjen, og hver spiller får 4 nye kort, og så spiller man en halvleg mere.

Hvis man mener at en anden spiller har lagt sit kort forkert, kan man (inden kortet vendes) bruge en Bezzerwizzer. Hver spiller har 2 Bezzerwizzer-brikker i hver halvleg, og når man mener at det lagte kort ligger forkert, kan man lægge sin Bezzerwizzer-brik der, hvor man mener at kortet skal ligge. Hvis det er rigtigt, får man 3 point (uanset hvilken runde det er) – men hvis det er forkert, giver det minus 1 point!

Den sidste brik man har, er Zwap-brikken. Med den kan man bytte rundt på to kort, der ikke er spillet endnu. Man kan altså bytte et af sine egne for en modstanders, eller bare bytte rundt på 2 modstanderes kort, hvis man hellere vil det. Man kan dog kun spille en Zwap, når man selv har tur, og man har kun én pr. halvleg.

Som man måske kan gætte, har den, der har flest point efter 2 halvlege, vundet. Hvis man er god, kan man også nå hele spillepladen rundt, inden alle runderne er færdige, og så slutter spillet og den spiller har vundet.

Timeline med lidt ekstra kød

Selvom ”fornavnet” er Bezzerwizzer, er det egentlig Timeline, der skinner mest igennem i blandingen af de to spil.

I Bezzerwizzer Timeline har man næsten bare taget Timeline spillene, og puttet nogle runder på – men kender du ikke Timeline spillene, siger det selvfølgelig ikke så meget… Timeline går oprindeligt ud på at komme først af med sine kort, men lægger man et kort forkert, skal man trække et nyt, og derfor kan det trække lidt ud, hvis man får mange svære kort, eller man bare ikke er så god til årstal 🙂

Lidt af det samme gør sig gældende i Bezzerwizzer, der (som rigtigt mange quizspil) kan trække ud, hvis man får for mange svære spørgsmål, da man spiller til nogen kommer i mål. I Bezzerwizzer Timeline har man ikke det problem, da systemet med 2 x 4 runder gør, at det altid tager ca. lige lang tid (selvfølgelig alt efter spillerantal). Det har heller ikke i særlig stor udstrækning det problem, som mange quizspil også har, at nogle kan tænke rigtigt længe, da man her har sine kort foran sig hele tiden, og derfor kan forberede sig på, hvilket kort man vil lægge hvor, næste gang man har tur. Det føles derfor dejligt flydende.

Bezzerwizzer – og især Zwap – brikkerne gør dog en forskel i forhold til det almindelige Timeline, så det bliver mere taktisk. Hvis man har f.eks. Big Bang, Dinosaurernes Uddøen, Danmarks Befrielse eller noget andet, der er nemt at placere på tidslinjen, kan man i Timeline gemme dem til sidst, da man kan placere dem, selvom der er mange kort på tidslinjen – men i Bezzerwizzer Timeline er det farligt at holde på de ”gode” kort for længe, for så er der bare en modstander, der bruger en Zwap og nupper det.

To gode titler i én – what’s not to like?

Man behøver ikke at være god til historie og årstal for at kunne lide Bezzerwizzer Timeline, da begivenhederne i bunken er spredt ud over nogle millioner år, så ofte har man nogle huller på nogle årtier eller århundreder at lægge sine kort i – men hullerne bliver selvfølgelig mindre jo flere kort, der bliver lagt på tidslinjen.

Det interessante dilemma er ofte, hvor længe man tør gemme de kort man er sikker på – hvis man spiller det i runde 4, giver det 4 point, men hvis der er nogen, der tager det med en Zwap, og bytter med noget man ikke aner noget om, får man ikke noget ud af det…

Så tæt på… Selvom der tit er nogle gode mellemrum at placere sine kort i, kan de selvfølgelig godt risikere at ligge tæt.

Vi har altid været glade for Bezzerwizzer spillene, når der skal spilles quizspil, og vi havde 3 forskellige udgaver i forvejen. Vi kendte også Timeline spillene i forvejen, og er også glade for dem, så derfor skal man måske tage min jubel lidt med et gran salt, men jeg er ret begejstret for Bezzerwizzer Timeline! Det tager to gode spil og forener dem på en rigtig god måde.

Mit største kritikpunkt er teksten på kortene. Da kortene er holdt i miniformat, formentlig for at få plads til en lang tidslinje på bordet, er teksten på kortene ikke særlig stor. Selv med de små kort, kunne der godt have været plads til lidt større tekst. Det er ikke det store problem for os ”unge” omkring de 40, så længe lyset er ordentligt, men vi har spillet det med vores forældre, og de klager lidt over at teksten er for lille.

Jeg kunne godt forestille mig at Bezzerwizzer Timeline næsten kommer til at erstatte Timeline for os herhjemme, fordi det bare fungerer rigtigt godt at hver spiller får 2 x 4 kort, der skal placeres, og så er spillet slut. Med 200 kort går der også lidt tid, før man lærer alle årstallene, hvor de almindelige Timeline spil kun har 55 kort.

En lækker ting er også, at hvis man har nogle af de almindelige Timeline spil, kan man bruge kortene derfra til at give endnu mere variation. Timeline spillene findes med forskellige emner, så ved at tage kort derfra med, kan man pludselig have både begivenheder, opfindelser (min yndlingskategori!) og alt muligt andet. Man kan selvfølgelig også bare spille Bezzerwizzer Timeline kun med kortene fra et Timeline spil, især hvis man har en af de versioner, der ikke er så nemme at blande med andre (f.eks. Star Wars begivenheder) 🙂

Bezzerwizzer Timeline får en stor anbefaling herfra – men man skal ikke købe det for Bezzerwizzer navnet, for et af Bezzerwizzers store kendetegn i mine øjne, nemlig at skulle rangere de kategorier man trækker, er helt væk, og i stedet er det mere eller mindre et spil Timeline med runder og Bezzerwizzer/Zwap brikker – hvilket dog ikke er en dårlig ting!

- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af Bezzerwizzer ORD

Læs også spilanmeldelsen af Bezzerwizzer Familie

Læs også spilanmeldelsen af Biotopia

Læs også Top 14 artiklen om sjove brætspil du kan spille alene...

Anmeldelse af spilAsmodeeCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen