Danmark spillet spilanmeldelse

Alder: Fra 8 år | Spillere: For 2 - 6 deltagere | Spilletid: Ca. 45 - 60 minutter | Mærke: Danspil | Antal: 1 spil i æske

"Der er stadig flere af de generelle spørgsmål, der er ens. Men der er til gengæld også spørgsmål, som er relateret til nyere tider fx ”Hvad hedder attraktionen i Odense Zoo, hvor du kan bevæge dig rundt i 12 meters højde”. Det gør spillet en smule nemmere for de lidt yngre spillere. For mig er Danmarksspillet stadig nostalgi og jeg synes, at det er hyggeligt at spille. Det kommer nok umiddelbart i samme kategori som et spil Ludo, med den ene undtagelse, at man rent faktisk kan lære noget af Danmarksspillet"

En spilanmeldelse af Danmark spillet

Da jeg så, at Danmarksspillet var kommet i en ny udgave, måtte jeg eje det. Det er barndomsnostalgi for alle pengene for mit vedkommende. Min storesøster havde det dengang tilbage i 80´erne og da vi var begrænset til at eje omkring 3-4 brætspil dengang, så blev Danmarksspillet ofte fundet frem. For nyligt spillede jeg faktisk den gamle udgave med min mor på 65 år og min niece på 20 år.

Udover Danmarksspillet har meget med held at gøre, så er der jo også selve quiz-delen. Min mor var klart bedst til at svare på spørgsmålene i den gamle udgave, så jeg måtte simpelthen finde ud af, om min niece og jeg bare var dårlige til at svare på spørgsmål om Danmark eller om der kunne ske at være nogle nyere spørgsmål i denne udgave, som omhandlede ting, vi rent faktisk kunne huske.

Spillet kommer i en god solid æske, der måler ca. 27 * 40 * 5 cm. Det indeholder spilleplade, spørgsmålskort, bykort - delt op i 4 bunker (A-B-C-D), chancekort, terning, 6 spillebrikker og spillevejledning på dansk. Det er en kort spillevejledning, som er let at forstå. Det tog kun få minutter, fra vi pakkede spillet op, til vi var klar til at spille.

Det kræver noget bordplads, da spillepladen er ret stor, når den er foldet ud (70 * 48 cm). Første gang vi åbnede spillet, lå kortene spredt ud over det hele, fordi hullerne til kortene ligesom ikke er dybe nok til at holde kortene på plads.

Det er dog ikke usædvanligt for brætspil, og heldigvis løses det nemt med et par madelastikker. Kvaliteten på spillepladen er ekstraordinær god. Det er en virkelig tyk plade, som gør, at den ligger godt på bordet og med garanti holder i mange år.

Selve spillet

Hver spiller får 16 bykort – 4 fra hver bunke. Bunkerne er delt op, så de passer sammen i et geografisk område, så man får kort fra hele Danmark, når man skal have fra alle 4 bunker (A-B-C-D).

Hver spiller skal nu vælge en start-/hjemby ud fra de kort, man har fået. Man skal både starte og slutte i sin hjemby. Herefter skal der lægges en rejseplan, så man kommer igennem alle de byer, man har fået.

Når man står i den by, man skulle besøge, afleverer man bykortet og det gælder så om at komme af med alle bykort hurtigst og derefter tilbage og lande i hjembyen.

Det står ikke nævnt i spillevejledningen, men vores regel var, at man ikke måtte aflevere bykort i vilkårlig rækkefølge. Vi lavede rejseplanen, samlede kortene i en bunke med bagsiden opad undtagen det øverste kort, som viste, hvor man skulle hen. Det vil sige, at hvis Åbybro var i bunken, men det øverste kort var Aalborg, så måtte man ikke fjerne Åbybro fra bunken, selvom man i et forsøg på at ramme Aalborg kom til at stå der.

Nogle byer på kortet/spillepladen er markeret med en stjerne. Hvis man lander der, skal man tage et chancekort. En del af disse kort er ”vent en omgang”, men der gemmer sig også fly-/færgebillet, hvilket er en stor fordel at eje (jeg har spillet Danmarksspillet rigtig mange gange, og jeg har aldrig oplevet, at få en rute, hvor man slap for at skulle bruge enten fly eller færge) og gør det attraktivt at tage chancen.

Ved overgange til de fleste øer, skal man bruge fly-/bro-/færgebillet for at komme over. Det kræver, at man står i en by, der har en lufthavn, havn eller bro. Det kan fx være, at stå i Korsør for at komme over Storebæltsbroen til Nyborg eller at stå i Køge for at komme til Bornholm.

For at komme videre fra disse byer, skal man slå en 1´er eller en 5´er med terningen. Slår du alt andet (undtagen en 6´er) skal du flytte i stedet, hvilket betyder, at man kan komme til at bruge mange slag for at komme over disse steder, hvis ikke man har et chancekort, der kan hjælpe.

Slår man en 6´er i spillet, skal man have et spørgsmål. Svarer man rigtigt, må man flytte det antal felter, der står på kortet og få kortet. Når man har 3 spørgsmålskort, kan man bytte disse til et ekstraslag. Svarer man forkert, må man pænt blive stående. (Dette kan rent faktisk være en fordel, hvis man står i en by, hvor man skal krydse havet ved at slå en 1´er eller en 5´er, da man så slipper for at flytte rundt for at lande i byen igen)

Der må ikke stå 2 brikker i samme by, så hvis man står i samme område som en anden spiller, kan det være en fordel at få sig placeret i den by, de skal besøge, hvis man ikke kan ramme sin egen. På den måde kan man undervejs spærre lidt for hinanden.

Vores vurdering

Jeg har svært ved ikke at komme til at sammenligne med det helt gamle Danmarksspil, som min søster stadig ejer og spiller. Jeg synes kortet/spillepladen virker mere grafisk kedeligt i denne version. Det i sig selv har ikke så meget at sige ift. selve spillet, men udover det æstetiske så er det blevet sværere at se, hvor man kan sejle/flyve fra og til. Faktisk så er vi stadig ikke blevet helt enige om, hvorvidt man kan komme fra København til Bornholm på kortet eller om det kun er fra Køge.

Det er umiddelbart også det eneste negative, jeg har at sige, når jeg sammenligner med den helt gamle udgave. Min største nysgerrighed ift. spillet, var om det ville ændre noget ift. spørgsmålene, som min 20-årige niece og jeg selv havde lidt svært ved i den gamle udgave. Det gjorde det.

Der er stadig flere af de generelle spørgsmål, der er ens. Men der er til gengæld også spørgsmål, som er relateret til nyere tider fx ”Hvad hedder attraktionen i Odense Zoo, hvor du kan bevæge dig rundt i 12 meters højde”. Det gør spillet en smule nemmere for de lidt yngre spillere.

Men... nu hvor vi taler alder, så er spillet anbefalet fra 8 år og opefter, hvilket jeg kun til dels er enig i. Hvis man kun kigger på spillets ”mekanikker”, så kan det sagtens spilles af en 8-årig. Det er simpelt, og selvom man ikke er en haj til Danmarks byer, så er kortene udstyret med en slags koordinater, som gør det nemt at finde dem på kortet.

Men når det kommer til spørgsmålene, så kan det godt være, man skal fifle lidt med reglerne, hvis det skal blive en succes for en 8-årig. Det er godt for børnene at lære lidt om Danmarks historie og geografi så det vil være synd at fjerne det element fra spillet. I stedet kan man lave sine egne børneregler, som ganske enkelt består i at gøre chancen for at svare rigtigt højere for børnene ved kun at bruge spørgsmål med svarmuligheder OG nøjes med at give dem 2 svarmuligheder i stedet for 3.

Alternativt kan det også spilles i hold med et barn og en voksen på samme hold. Så overordnet set er jeg ikke enig i, at det passer til 8-årige, men jeg er enig i, at det - med nogle få modifikationer af reglerne ift. spørgsmålskortene - kan lade sig gøre.

For mig er Danmarksspillet stadig nostalgi og jeg synes, at det er hyggeligt at spille. Det kommer nok umiddelbart i samme kategori som et spil Ludo, med den ene undtagelse, at man rent faktisk kan lære noget af Danmarksspillet.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af Partners Duo

Læs også spilanmeldelsen af Tegn pladen fuld

Læs også spilanmeldelsen af Wavelength

 


Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen