Dragernes Skat anmeldelse

Alder: Fra 5 år | Spilletid: Ca. 10 - 15 min. | For 2 - 4 deltagere

Dette spil indeholder en kasse med ruminddeling, en spilleplade, som passer oven på den 9-delte ruminddeling, 4 dragebørn, 9 is-ringe, en rød drage af træ (far dragen), 1 isflage, 5 stenfliser i forskellige farver og 90 diamanter i 5 forskellige farver samt en spillevejledning.

Spillet var populært herhjemme allerede inden vi fik pakket det op, fordi der var en drage og diamanter på kassens låg, så forventningerne var store. Den første gang man skal i gang med spillet, er der lidt samle arbejde der med fordel, hvis man skal spille med helt små utålmodige børn, kan samles inden man sætter sig til at spille med ungerne.

I vores tilfælde var jeg ikke lige opmærksom på dette, så mine drenge var med til at prikke diamanter ud, samle kassen og gøre klar. Der er en indsats til kassens bund, som består af 4 papdele, der samles til en rumdeler. Denne rumdeler sættes ned i kassen, og når man har samlet den første gang kan den bare blive siddende dernede efterfølgende, da man sagtens kan pakke spillet væk alligevel.

Børn kan sagtens være med til at gøre spillet klar, men spændingen over spillet var så stor hos os, at der næsten ikke var tålmodighed til at få samlet spillet og læst reglerne. Vi fik faktisk spillet med forkerte regler den første gang, fordi jeg ikke havde fået læst instruktionerne grundigt nok.

Når spillet åbnes, skal man have alt ud, bortset fra ruminddelingen, og derefter placere spillepladen oven på den. Så er man klar til at hver spiller vælger et dragebarn, som skal sættes fast i det hjørne af spillepladen, der er tættest på en. Det er nemlig i hullet lige bag dragebarnet, at man skal putte sine indsamlede diamanter, når først spillet er i gang.

Når man har fordelt dragebørnene, lægges isflagen på markeringen midt på spillepladen og de 9 is-ringe stables oven på isflagen. Hos os har det været en voksenopgave at stable ringene, fordi det er lidt svært at få dem til at ligge præcist uden at de vælter.

Når ringene ligger godt oven på hinanden putter man diamanterne ned i, og de må meget gerne være godt blandet. Pas på at diamanterne ikke falder ned i de tre små huller i pladen. Brug evt. en af de farvede stenfliser til at dække hullerne, mens diamanterne placeres. Så er spillet klar til brug.

Det kan lyde af meget klargøring, men i praksis går det rigtig hurtigt med at komme i gang, så spillet egner sig også godt til mindre børn. Vi brugte max 10 min på klargøring og at læse reglerne den første gang vi spillede, og efterfølgende tager det 2-3 min at komme i gang.

Selve spillet går ud på at fjerne is-ringe fra isbjerget en efter en, og når man fjerner en ring, så falder der farvede diamanter ned på spillepladen, som skal indsamles af spillerne. Inden hver runde har man valgt en farvet stenflise, som er den farve diamanter som man skal indsamle. Desuden skiftes man til at være den der fjerner en is-ring.

Far dragen står hos den, som er ring-fjerner, og den gives videre, når man starter en ny runde. På den måde kan man hele tiden se hvis tur det er til at fjerne en ring. Den spiller som får samlet flest diamanter, når alle ringene er væk, har vundet spillet.

Der er flere variationer af spillet, der alle knytter sig til måden at fordele de farvede stenfliser på. For alle varianter gælder det, at måden at spille selve spillet på ikke ændrer sig.

I den første variation er det den yngste spiller, der først vælger en farvet stenflise, og derefter vælger de andre spillere på skift en farve. Der skal vælges ny farve inden en ny ring løftes. Her kan man enten vælge at det igen er den yngste spiller der vælger først, eller man kan vælge at en ny spiller får lov til at vælge først. Hvis man vælger at skiftes til at være første vælger, får alle en mulighed for at lave taktiske overvejelser.

Man skal nemlig, når man vælger sin farve nøje overveje hvilken farve der vil være klogest at vælge. Det gør man ud fra hvilken farve diamant, som man tror der vil falde flest ned af, så kig nøje på isbjerget, inden du vælger farve.

Denne variant synes jeg klart egner sig bedst til større børn, der rent faktisk kan tænke så langt, og hvor de rent faktisk er i stand til at gøre sig nogle overvejelser om hvilken farve, der er den mest fornuftige at vælge, og ikke som mine drenge vælger ud fra deres yndlingsfarve eller som vinden blæser.

I den anden variation er det stadig den yngste spiller, som får lov at vælge først, men her ligger stenfliserne med bagsiden opad, og man kan derfor ikke se hvilken farve man vælger. Det betyder, at den farve diamanter som man skal indsamle, vil blive tilfældig fordelt, og det er dermed mere held end taktik, der har betydning for spillets udfald. Også i denne variation vælger man ny farvet stenflise inden en ny ring løftes.

Så hvis man ikke var så heldig i en runde, så er man det måske i den næste. Denne måde at spille på er den vi har spillet mest hjemme hos os. Den egner sig rigtig godt til mindre børn som ikke formår at tænke så taktisk. Her bliver læringen i spillet mere det at øve sig i at spille et spil med regler, vente på tur og takle det på en god måde, hvis man nu er den som taber.

I den sidste variation fordeles stenfliserne kun en gang inden den første isring fjernes, og man har derefter den samme farve hele spillet igennem. I denne variation bliver spillets afgørelse meget tæt, idet langt de fleste spillere får indsamlet alle deres diamanter, og man har tit mere end en vinder.

Denne variation spiller vi, når vi lige skal spille et hurtigt spil efter aftensmaden, hvor ungerne er trætte eller hvis vi kan mærke at overskuddet er meget lille. Så har vi mere fokus på, at vi hygger os sammen, og at vi sammen tæller diamanterne.

Vi har også brugt spillet til blot at tælle diamanterne, inddele dem i bunker med 10 og derefter tælle dem, og vi har også brugt meget tid på at farvesortere diamanterne.

Så indholdet af spillet åbner hjemme hos os i hvert fald op for flere andre ting end blot at spille det. Et lille simpelt spil, som vi gerne anbefaler, og som også er nemt at have med i fx sommerhus eller i kufferten på ferie, fordi det ikke fylder alverden.

Desuden er det skønt med et spil, som vi kan spille med både en 3-årig og en 6-årig, uden at det er hverken for svært eller for let. Det tager cirka 10-20 minutter at spille færdigt, og det er meget passende til den aldersgruppe, så kan de holde koncentrationen, og tit kan man også nå lige at spille en ekstra runde eller 2, inden de gerne vil lave noget andet.

- Nina Bay Jensen

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilHaba

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen