Send e-mail

kontakt@legebyen.dk

Ring til os:

tlf.: 72 622 630

Åbningstider:

Hverdage 8:30 - 15:30

En spilanmeldelse af Happy Farm

"Stine elsker det! Det har ikke helt overhalet hendes absolutte yndlingsspil, Vildkatten, men når jeg spørger om vi skal spille, er svaret næsten altid: ”2 spil! Vildkatten og Bondegården..."

Happy Farm spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 4 år / Kan spilles fra 3 år | Spilletid: Ca. 10 – 15 min. | Spillere: For 2 – 4 deltagere

“Stine elsker det! Det har ikke helt overhalet hendes absolutte yndling, Vildkatten, men når jeg spørger om vi skal spille, er svaret næsten altid: ”2 spil! Vildkatten og Bondegården”. Det har også fået stemplet Kindergarten Approved, og udover at komponenterne er solide nok til at holde til mindre børn på daglig basis, er der også lidt forslag til pædagoger om aktiviteter man kan lave med spillet som inspiration, som plancher, udflugter osv…”

Bondegårdsspil til de mindste

På Patricks forældres gård er der altid masser at lave. Patricks far har længe gerne villet have en traktor, og Patrick ved at en af naboerne gerne vil af med sin – han vil dog have 2 køer for den. Desværre har Patricks forældre kun haner og får på gården. Pludselig får han en ide! Han bytter sine haner og får til køer, så han kan overraske sin far med den seje traktor!

Det er historien i Happy Farm, et børnespil til børn fra 4 år, som er lavet af tyske Beleduc.

Deres motto er ”Børn leger ikke for at lære, de lærer fordi de leger”, og det er den sætning de laver deres produkter efter. Det vil sige at selvom det ikke er deciderede læringsspil, hvor man skal lære at tælle, stave eller noget andet, så er der tænkt over at man faktisk bruger nogle bestemte egenskaber mens man leger/spiller, så man lærer helt uden at opdage det 🙂  

Vi har tidligere prøvet ToPoLoGo Geo fra Beleduc, hvilket vores datter er rigtig glad for, så vi var spændte på hvad Happy Farm kunne – så lad os se på det.

Indholdet af æsken

I æsken finder man:

  • Spillebræt
  • 4 spillerbrikker
  • 20 røde haner
  • 15 hvide får
  • 5 brune køer
  • 1 traktorbrik
  • 1 terning
  • 3 skilte med byttepriser med tilhørende fødder

Alt er i træ (undtaget spillepladen og de tre skilte, som er i kraftigt pap), og virkelig lækker kvalitet. Det er vi nu også vant til at se fra Beleduc, men det er rart at de holder stilen 🙂  Der er også små poser til det hele, så det er super hurtigt at sætte op.

Skulle man kritisere lidt, skulle det være æskens størrelse – det er en stor æske (Matador-størrelse) med et lille hul i midten til komponenterne, så hvis man lavede brættet så det var foldet to gang i stedet for én, kunne æsken være halvt så stor.

For mange vil det ikke være et issue overhovedet, men når brætspillene begynder at fylde mere end én reol, er det rart at hvert spil ikke fylder mere end det behøver.

Spillereglerne i æsken er desværre kun på engelsk, men frygt ikke – de er meget simple, og hvis man alligevel gerne vil have dem på dansk, har Legebyen.dk en uofficiel oversættelse som vedlægges, og som kan downloades på linket herunder…

Download danske spilleregler her!

Opsætning af Happy Farm spillet

Alle dyrebrikkerne sættes på deres respektive marker, og skiltene sættes op. Der står at de også sættes på markerne, men vi er begyndt bare at sætte dem ved siden af bordet, da man nemt kommer til at vælte dem, når man skal tage nogle dyr.

Spillerbrikkerne sættes på en af de to halmballer udenfor laderne (man vælger selv i hvilken ende), og traktoren stilles på sin plads (hvor den ikke står ret længe ad gangen, hvis små børnehænder kan nå den 😄), og så er man klar til at spille.

Sådan spiller man Happy Farm

Spillerne slår på skift med terningen, og flytter det antal øjne, der vises. I stedet for en sekser er der et billede af en lade på terningen, og slår man den må man flytte frem til halmballen ved den næste lade.

Når man lander på et felt med et eller flere dyr på, må man tage det/de dyr der er afbildet. Hvis man lander på en af halmballerne for enderne, må man bytte sine dyr.

Formålet med spillet er hele tiden at bytte opad, indtil man kan få traktoren, som er den store præmie. Man kan bytte tre haner til et får, tre får til en ko og to køer til traktoren.

Når nogen har byttet sig til traktoren, er spillet slut. Der er kun haner og får på de felter man kan lande på, så køerne kan man kun få ved at bytte sig til dem. Hvis man lander på en halmballe (eller slår laden med terningen) og ikke har nok til at bytte noget, får man ikke noget ud af den tur – bare ærgerligt.

Man må gerne bytte flere ting når man lander på en halmballe – har man f.eks. tre haner og to får, bytter man de tre haner til et får, så man kommer op på 3 får, som så kan byttes til en ko med det samme.

Til børn ned til 3 år

Som det fremgår, er det et meget simpelt spil, og en af de ting der altid generer mig en lille smule ved den slags børnespil, er når man ikke har nogen som helst indflydelse overhovedet. Der er ingen valg at foretage, så det handler kun om at slå med en terning og se hvad der sker.

Dette forbehold har mindre børn dog ikke, og det er jo trods alt dem, det er lavet til 🙂 Happy Farm er opgivet til at være fra 4 år, men kan sagtens bruges før det.

Vi har spillet det med vores datter Stine siden vi fik det en lille måned inden hendes 3 års fødselsdag, og det går helt fint. Med det samme forstod hun det med at slå med terning og flytte, og at få det, som var afbildet på det felt hun landede på, og efter ganske få gange forstod kun også konceptet med at bytte sig til andre dyr.

Vores mening om Happy Farm

Stine elsker det! Det har ikke helt overhalet hendes absolutte yndling, Vildkatten, men når jeg spørger om vi skal spille, er svaret næsten altid: ”2 spil! Vildkatten og Bondegården”.

Når man er 3 år, har man ikke brug for en masse valg, og det er super fint med et spil, hvor man bare skal slå med en terning og rykke – for så kan det nogle andre ting i stedet. Det er et af de første (hvis ikke det første) spil til hende med en terning med øjne på, og den har hun allerede styr på.

Hun øver sig i at tælle, både når hun skal rykke og når hun skal finde ud af hvor mange dyr hun har af de forskellige slags, når hun lander på en halmballe. Man kan få snakket lidt om de forskellige dyr, hvad de siger, hvad de bruges til osv., og lidt om bondegårde generelt.

I regelbogen er der også et forslag om at man kan lave små historier om hvad der sker på bondegården ved at bruge brættet og dyrene, og der er det dejligt med solide komponenter i træ, for så kan hun sagtens få lov at lege med dem.

Der er også et tip om at tage på bondegårdsferie og lære noget om livet på landet og prøve at hjælpe med dyrene osv. – noget vi klart kan anbefale, da vores unger i hvert fald er glade for at være på landet, og det lærer dem noget om hvor tingene kommer fra (deres bedsteforældre har en gård med kvæg).

Det har også fået stemplet ”Kindergarten Approved”, og udover at komponenterne er solide nok til at holde til mindre børn på daglig basis, er der også lidt forslag til pædagoger om aktiviteter man kan lave med spillet som inspiration, som plancher, udflugter osv.

Så når jeg ser bort fra min egen lille irritation over at det ”bare er at slå med en terning og flytte”, må jeg sige at det er et rigtigt godt spil til 3-4 årige, og det er så god kvalitet at de kan lege med det også, og så har man alligevel stadig et spil i god stand om 25 år til eventuelle børnebørn 🙂

– Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af ToPoLoGo GEO fra Beleduc

Her ses Happy Farm spillet i sin gamle emballage
Anno 2020 har spillet skiftet design til den hvide æske!

Download danske spilleregler her!

Kim Larsen

Vi er en familie på 4 – Kim og Lisbeth på hhv. 40 og 38 og pigerne Marie på 6 og Stine på 3 år.

Vi voksne elsker at spille spil, og den glæde prøver vi selvfølgelig at give videre til vores børn. Den store tøs elsker Ticket to Ride børneudgaven (My First Journey), og er også ret vild med Vikingernes Dal, Vildkatten og en masse andre. Den lille er der ikke så stort udvalg til endnu, men hun elsker at sidde og nørkle med ToPoLoGo Geo, og Lille Storm spillene og My First Vildkatten er også sikre hit.

Når vi voksne skal spille, har vi et par hold spillevenner, og vi er ret alsidige i vores smag.

Vi har på det seneste også fået øjnene op for nogle af de spil, der er designet til 2 personer, da det nogle gange kniber med at finde dage, hvor både vi og spillevennerne kan...

Nogle af vores yndlingsspil inkluderer (men der er mange flere):

Når vi bare er 2:

7 Wonders Duel (og udvidelsen Pantheon)
Splendor og udvidelsen Cities of Splendor (spilles også når vi er flere)
Quacks of Quedlinburg (Kvaksalver på dansk)
Carcassonne (spilles også når vi er flere)
Pandemic, ofte med en “ekstra makker” så vi i fællesskab styrer 3 karakterer - det synes vi virker sjovere end 2
Terraforming Mars når vi har god tid 🙂

Med andre (3-4 spillere):

Quacks of Quedlinburg (Kvaksalver på dansk)
Catan med diverse udvidelser
Agricola (“kun” family edition indtil videre, som er en lidt forsimplet version)
Pandemic
Ticket To Ride Europe
The Crew
Terraforming Mars (hvis det er en heldags-spilledate 😄)

Skriv et svar