Send e-mail

kontakt@legebyen.dk

Ring til os:

tlf.: 72 622 630

Åbningstider:

Hverdage 8:30 - 15:30

En spilanmeldelse af Ligretto

"Det gælder altså om at holde øje med sine egne kort, vende nye kort og samtidig holde øje med modspillernes kort og de fælles stakke på bordet – så hold tungen lige i munden. "

Ligretto spilanmeldelse

En spilanmeldelse af det røde og det grønne Ligretto spil

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 10 – 20 min. | Spillere: For 2 – 12 deltagere

Det er et spil, hvor man virkelig skal koncentrere sig, og der er også en vis risiko for at et kort eller to kan ske at blive krøllet lidt i kampens hede. Jo flere spillere man er, des mere skal man koncentrere sig, og der er ikke tid til at læne sig tilbage, og se hvad de andre mon gør. Det er et anderledes og sjovt spil, fordi man er ”på” hele tiden og får pulsen lidt op.

Ligretto i rød, grøn, blå og gul

Ligretto er et kortspil, som har taget nogle elementer fra andre kortspil, vi kender i forvejen og samlet det i et nyt spil. Der findes 3 forskellige kasser/spil. En blå, rød og grøn udgave (derudover en gul som er juniorudgaven).

Der er som sådan ikke forskel på de forskellige udgaver udover, at det er forskellige farver på kortene i de 3 udgaver. Det er lige meget, hvilken af de 3 udgaver, man køber, da alle 3 kan spilles individuelt og er med de samme regler.

Har man 1 spil, kan man spille 2-4 spillere, har man 2 spil kan man spille 2-8 spillere og har man alle 3 spil, kan man spille 2-12 spillere.

Man kan ikke spille flere, hvis det er flere spil af samme farve, da bagsiden på kortene i så fald vil være ens og det er ret vigtigt, at ingen har samme bagside-farve.

Spillet er samlet i en lille kasse, som er nem at tage med sig. Hvis man synes, at kassen er for ”uhandy”, kan man bare tage kortene op derfra og samle med en elastik i stedet.

Spillet minder lidt om Mattels Skip-Bo og spillet ”nervekrig”, som spilles med almindelige spillekort.

Sådan spiller du Ligretto

Hver spiller får et sæt kort med hver sin farve på bagsiden. Man lægger mellem 3 og 5 kort (afhængig af hvor mange man spiller) med talsiden opad foran sig, samt 10 kort i en stak med talsiden opad (dette er ligretto stakken, som man skal komme af med hurtigst muligt). De resterende kort er reservestakken, som man også skal bruge undervejs.

For at komme af med sine kort skal man bygge stakke op i midten af bordet fra 1-10. Disse stakke må/skal alle spillere bruge. Har man et 1 tal i sin Ligretto-stak eller iblandt de 3-5 kort, man har lagt foran sig i sin egen række, må man lægge dette ud på midten af bordet og starte en fælles stak. Nu kan man så fortsætte med at lægge nr. 2 -3 – 4 og så fremdeles ovenpå i den samme farve vel at mærke.

Kan man ikke lægge noget ud, kan man bruge reservestakken. Dette gøres ved at man vender 3 kort ad gangen og bruge det 3. kort, der kommer frem. Sådan må man fortsætte igen og igen. Kommer man igennem sin reservestak, blander man kortene og fortsætter igen med at vende 3 kort ad gangen.

Men det gælder om at være hurtig – for alle spiller på samme tid!

Det gælder altså om at holde øje med sine egne kort, vende nye kort og samtidig holde øje med modspillernes kort og de fælles stakke på bordet – så hold tungen lige i munden.

Sådan vinder du i Ligretto

Hvis en person når at komme af med alle sine kort i Ligretto-bunken, skal personen råbe ”Ligretto – stop”. Ingen må nu røre flere kort og der skal tælles point. Faktisk kan man godt komme ud for, at personen der først kom af med sine kort i Ligretto-stakken – ikke er den, der vinder spillet.

Point tælles ved at resterende kort i Ligretto-stakken giver 2 minus pr. stk. og hvert kort i fællesstakkene på midten af bordet giver 1 point.

Det er her, det er særligt vigtigt, at man netop har hver sin bagside farve, da det skal bruges til at tælle point fra fællesstakkene, så man kan se, hvor mange kort hver spiller har lagt ned i midten.

Spillet anbefales fra 8 år og vurderes til at tage cirka 10 minutter. Vi har spillet det nogle gange og vores gennemsnitstid har lagt på cirka 18 minutter. Det er vores vurdering, at man sagtens kan spille det fra 8 år og måske også lidt yngre. Det er et simpelt opbygget spil, så hvis man kan tal-rækkefølgen fra 1 til 10 er det muligt at spille med.

Det er et spil, hvor man virkelig skal koncentrere sig, og der er også en vis risiko for at et kort eller to kan ske at blive krøllet lidt i kampens hede.

Jo flere spillere man er, des mere skal man koncentrere sig, og der er ikke tid til at læne sig tilbage, og se hvad de andre mon gør. Det er et anderledes og sjovt spil, fordi man er ”på” hele tiden og får pulsen lidt op.

Ligretto er et spil med fællestræk med andre kortspil, men særligt muligheden for at man kan spille 12 personer på én gang, gør at det virkelig skiller sig ud. Vi har endnu kun haft 2 udgaver af Ligretto i spil, men har allerede besluttet os for, at købe den sidste udgave og tage et spil med hele familien, hvor vi er 11 personer.

– Joan Frederiksen

Billeder af Ligretto med mange spillere

Joan Frederiksen

Familien Frederiksen. Vi er en familie med mor, far og 2 piger på henholdsvis 13 og 14 år. Vi voksne har altid været glade for at spille brætspil, kort- og terningspil i alverdens udgaver. Det har vi givet videre til vores børn. Dette ses bl.a. når man kigger i et af vores klædeskabe, som ikke bliver brugt til tøj, men til alle de mange spil, vi ejer – og der kommer jævnligt flere til.

Derudover har vi voksne også meget ofte spille-aften med forskellige hold venner, hvor det kun er os voksne, der spiller. Det betyder, at der er flere forskellige slags spil, vi spiller meget, afhængigt af om det er sammen med børnene eller sammen med vennerne.

Det vigtigste for os ved et godt spil:

Nemt at lære – hvis det tager for lang tid og bliver for besværligt at lære reglerne for et spil, så når vi at give op inden vi er kommet i gang, og begynder måske i stedet at lave vores egne regler.

Underholdende – et spil skal for os give et smil på læben, derfor kan vi godt lide spil, hvor vi kommer lidt på glatis og kan grine (kærligt) af hinanden.

Udfordrende og alsidigt – et godt brætspil udfordrer os på flere parametre. Vi kan godt lide at skulle tænke lidt kreativt, få forskellige udfordringer/opgaver og bruge både krop og hjerne til at gennemføre spillet. De bedste spil er så alsidige, at alle har hver deres force, uanset hvad man hver især er god til.

Yndlingsspil:

Hint,

Cranium,

7 Wonders: Duel,

Skal vi vædde

Sequence.

2 kommentarer indtil videre

UNO kortspil anmeldelser – Legebyen.dk BlogUdgivet i 8:12 am - feb 26, 2020

[…] findes som sagt mange varianter af UNO og de velkendte udgivelser – så som OLSEN og LIGRETTO – læner sig ret tæt op ad UNO. Kigger du efter alternativer findes der også de nyere […]

Top 7 hurtige spil – Legebyen.dk BlogUdgivet i 10:10 am - jan 6, 2021

[…] Læs også spilanmeldelsen af Ligretto […]

Skriv et svar