Send e-mail

kontakt@legebyen.dk

Ring til os:

tlf.: 72 622 630

Åbningstider:

Hverdage 8:30 - 15:30

En spilanmeldelse af Qwixx

"Detaljen med at de andres slag også har relevans for en selv, gør at man er lidt mere opmærksom og de yngre spillere måske ikke taber interessen helt så hurtigt. "

Qwixx spilanmeldelse

Alder: Fra 8 år | Spilletid: Ca. 15 – 20 min. | For 2 – 5 spillere.

Ok, lige en advarsel det her er en af de der ”det minder rigtigt meget om…” tekster. For selv om Qwixx er sit eget spil, så er det så uhyrlig fristende hele tiden at sige ”det er lidt lige som..”, så nu er du advaret.

For det første så mindede spillet mig meget om spillet Qwirkle da jeg så det første gang. Og Qwirkle er et af mine favorit spil, så det var ikke helt skidt. Men der var bare ikke så meget at have den der sammenligning i. Der er lidt af den samme stemning, men så ikke helt! Egentligt tror jeg bare at det er den samme layouter der har lavet kasserne og det er det, der giver mig sjove associationer.

For hvor Qwirkle er et spil, hvor man skal lægge brikker i et mønster, er Qwixx et terning spil. Helt præcist er det et såkaldt Roll-and-write spil. Det vil sige spil i stil med Yatzy. Man ruller terninger, ser hvad man kan gøre med dem, ruller måske lidt om og score så nogle point. Det er lige til, hurtigt at lære og sjovt.

Spillet består af seks terninger (helt almindelige sekssidede). Der er to hvide og en blå, rød, gul og grøn. Derude over er der også nogle specielle point blokke.

Lad os kigge lidt på blokkene først.

Der er fire rækker med tallene fra 2 til 12. øverst er det i rød og gul, her går tallene nedefra og op. Forneden er der grøn og blå, her går tallene oppefra og ned. Til højre på hver række er der et billede af en lås, den kommer vi tilbage til.

Noget af det der gør Qwixx lidt anderledes, er at alle kan score points på alle slag. Selv om det er Anna der ruller terningerne, kan Bo også få point.

Lad os sige at det er Anna der starter. Hun ruller terningerne og siger højt hvad de to hvide terninger giver til sammen (hvis hun f.eks. slår 4 og 5, siger hun 9). Dette point kan alle spillere bruge (vi kommer til, hvordan lige om lidt). Ydermere kan den spiller der ruller (altså Anna i dette tilfælde), vælge at lægge en valgfri af de hvide terninger, sammen med en valgfri farvede terning og bruge det som endnu et point. Så langt så godt.

Tilbage til det der med hvordan man score points.

På hver af de fire rækker med tal, må man krydse værdier af, efterhånden som de bliver rullet med terningerne. MEN, og det er her det svære kommer ind i spillet, man må ALDRIG sætte et kryds til venstre for et allerede sat kryds. Det vil sige at hvis Bo har krydset grøn 9 af, da Anna slog 9, må han ikke krydse grøn 11 af i næste runde, selv om han slår det slag.

Så det er her taktikken skal ind og man skal træffe nogle valg. Det er ikke altid let og ofte frustrerende. Hvis man ikke kan krydse noget af, får man en markering i fejl boksen. Fire fejl og spillet slutter.

Får man fem krydser i en farve, hvor af det ene er det felt længest til højre, kan man vælge at lukke en farve. Det giver for det første nogle bonus points og gør at der ikke længere kan scores i den farve. Terningen tages faktisk helt ud af spillet. Når to farver er lukkede, slutter spillet.

Når spillet slutter, gøres pointene op og vinderen kåres.

Qwixx er et sjovt lille spil. Det tager ca. 15 minutter og der er stort set ingen ting at sætte op eller pakke sammen. Det ligger meget godt i stil med Yatzy og vil tiltale det samme publikum. Så hvis du kan li at hygge med Yatzy, er Qwixx helt klart et spil du bør kigge på.

Detaljen med at de andres slag også har relevans for en selv, gør at man er lidt mere opmærksom og de yngre spillere måske ikke taber interessen helt så hurtigt. For vi har vel alle siddet og spilet Yatzy og faldet lidt i søvn når tante Oda ikke lige kan finde ud af om hun skal gå efter den store eller fuldhus.

På æsken står der at man kan være to til fem spillere og det passer nok meget godt. Teoretisk set kan man jo være mange flere, men så når man ikke at få tur særligt mange gange.

– Jesper Koplev


Jesper Koplev

Vi er en familie på fire. Far, mor og tvillingerne Mikkel og Mille på 13 år. Mille er ikke så vil med brætspil, undtagen Settlers og Trivial pursuit. Vi andre spiller gerne King of Tokyo, Munchkin, UNO, Zombie dice, The Castles of mad king Ludwig og meget andet. Vi kan også godt lide at spille spil, hvor man skal samarbejde så som Forbidden Desert og Pandemic. Personligt holder jeg ekstra meget af Carcassonne, som jeg mener er helt fantastisk.

Én kommentar indtil videre

Qwinto spilanmeldelse – Legebyen.dk BlogUdgivet i 9:47 am - apr 20, 2020

[…] Spillet er en spirituel fætter til Qwixx (Læs anmeldelsen af Qwixx spillet her). […]

Skriv et svar