Speedy Roll spilanmeldelse
Spillet er desværre udgået af Legebyen's sortiment.
Vi har dog mange andre spændende spil på Legebyen.dk!

Alder: Anbefales fra 4 år | Spillere: For 1 - 4 deltagere | Spilletid: Ca. 20 - 30 min | Priser: Kinderspiel des Jahres 2020 | Antal: 1 spil i æske.

"Alt i alt synes vi at Speedy Roll er et rigtigt fint børnespil, og i hvert fald meget bedre end dem, hvor man bare slår med en terning og flytter, uden at have nogle valg at tage overhovedet. Det er selvfølgelig stadig meget simpelt (det er til 4-årige!), men man har dog lidt indflydelse, ved at man kan sigte lidt efter de godter, man mangler på sin rute, og spillet træner også børnenes overblik ved at skulle se lidt fremad og regne ud hvilken vej, der er bedst at vælge med de godter man fangede..."

En spilanmeldelse af Speedy Roll

Speedy Roll, eller Pindsvineræs som det også hedder på dansk, er et børnespil fra 4 år, der i 2020 vandt den prestigefyldte spilpris Kinderspiel des Jahres (årets børnespil i Tyskland), som er en af de største priser indenfor brætspil. I korte træk går det ud på at man er pindsvin, der konkurrerer om at komme først hjem – men hvad er det så at spillet kan, siden så simpelt et spil kan vinde sådan en pris? Jeg kigger lidt på det, og finder ud af hvad vi synes om det hjemme hos os.

Indhold af æsken

I æsken finder man:

  • 7 firkantede spilleplader
  • 5 spillebrikker i træ
  • 1 bold
  • 18 ”skovgodter” med velcro, der kan hænge fast på bolden
  • Spilleregler

Spillepladerne virker solide, og brikker af træ er jo altid et plus. Skovgodterne er tynde med velcro på bagsiden, så de kan hænge fast på bolden, og jeg er spændt på om det bliver ved med at virke. Indtil videre går det fint.

Regelbogen

Reglerne er korte og ligetil – som det jo gerne skulle være i et spil, der er til børn fra 4 år.

Opsætning af spillet

Spillet er hurtigt at sætte op – man vælger hvor lang bane man vil have, og lægger et passende antal plader op ad hinanden, så stierne støder op til hinanden. Man skal bare altid starte med plade nr. 1 og slutte med nr. 6, så kan man selv om hvor mange man vil have imellem, og i hvilken rækkefølge, så længe stierne passer sammen. Hver spiller vælger en pindsvinebrik, som sættes på startfeltet.

”Skovgodterne” lægges med den hvide side opad, så de er lidt blandet og ikke alt for tæt på hinanden – og gerne lidt fra spillepladen.

"Rul og flyt" på en helt ny måde

Speedy Roll hører vel til den genre, som kaldes ”roll and move” spil. Normalt dækker det begreb over, at man slår med en eller flere terninger og så flytter det antal felter, som f.eks. i Ludo eller Matador. Det specielle ved Speedy Roll er, at man ikke ruller med terninger, men med en bold. Bolden trilles hen over skovgodterne, og dem der hænger fast, kan bruges til at flytte på spillepladen, hvor felterne har de samme symboler som skovgodterne. Man skal dog passe på med at blive for grådig – hvis der hænger 5 eller flere skovgodter på bolden, mister man bare sin tur…

Der er 3 forskellige slags skovgodter, så hvilke man fanger, dikterer hvad vej man skal gå – der er nemlig oftest flere veje at vælge imellem, så det gælder om at vælge den vej, der passer bedst til de godter man har fanget.

Når man så har flyttet så langt man kan, lægges de fangede skovgodter til side, og det er næste spillers tur. Der er 6 af hver slags godter, og når der er 4 eller flere af en slags i ”brugtbunken”, bliver alle godterne lagt tilbage, så man kan aldrig løbe tør for en slags. Det er dog ikke altid nogen fordel at få fyldt op lige inden ens tur, da det øger risikoen for at få for mange, så man mister sin tur! Det er derfor man gerne må lægge dem med lidt afstand.

Nu gælder det bare om at nå først hen til det lille hus for enden af stien.

2 måder at spille på

Speedy Roll kan også spilles kooperativt, altså hvor man samarbejder i stedet for at spille imod hinanden. Her har man kun én pindsvinebrik, som alle flytter med, som skal undgå at blive fanget af den snu ræv. Ræven starter i sin hule, som er på en ekstra plade, som lægges før plade nr. 1.

Efter hver tur flytter ræven 2 felter frem på brættet – hvis en spiller flytter under 2 felter indhenter ræven altså lidt, og flytter man mere end 2 felter, øger man forspringet. Hvis man når til huset uden at blive fanget, har spillerne vundet. Hvis det er for nemt, kan man flytte ræven lidt længere frem til at starte med, eller flytte den 3 felter pr. tur.

Vores mening om Speedy Roll

Ideen med at fange små velcroting med en bold i stedet for at slå med en terning, er rigtig fin, og det fungerer faktisk godt. Jeg havde frygtet lidt at det bare var en gimmick, men det er både sjovere end at kaste en terning og så giver det (i hvert fald en følelse af) lidt indflydelse på hvad man ”slår”. Man kan sigte lidt efter de ting, man kan se på ruten at man skal bruge, og når man så har kastet, skal man se fremad på ruten, for at finde ud af hvordan man kan komme længst muligt, med det man har fanget.

Netop det sidste er det sværeste for de mindste. Spillet er angivet til at være fra 4 år, og vi har spillet det med Stine på 3 år og 8 måneder og Marie på 6½ år. Marie har helt styr på hvordan hun kan komme længst med de ting hun fanger, men Stine kan ikke helt overskue at se længere end ét felt frem. Hun er dog jo også lige i underkanten af aldersangivelsen, så jeg tror egentlig at de 4 år passer ret godt. Spillet er bare så simpelt, at børnene heller ikke skal være for gamle, ellers synes de bare det er kedeligt (okay, vores børn spiller måske også flere spil end gennemsnittet, så de er måske mere kræsne). 4-5 år er helt klart sweet spot!

Reglerne siger at man skal kaste bolden – det tolker vi altså som at trille den (de engelske regler siger også ”roll”), ellers kan man for det første hente bolden i et hjørne af stuen hver gang, og for det andet fanger man ikke mange godter 😄 Vi sætter også gerne noget bag ved skovgodterne (f.eks. spilæsken), så bolden ikke triller ud over bordkanten hver gang. Bagerst i reglerne er der nogle forslag til, hvordan man kan udfordre sig selv lidt – f.eks. ved at kaste med sin svage hånd, slippe bolden fra 10 centimeters højde, kaste med lukkede øjne osv. Det kan være med til at holde interessen hos de lidt større børn, så f.eks. søskende til målgruppen også gider at spille med.

Alt i alt synes vi at Speedy Roll er et rigtigt fint børnespil, og i hvert fald meget bedre end dem, hvor man bare slår med en terning og flytter, uden at have nogle valg at tage overhovedet. Det er selvfølgelig stadig meget simpelt (det er til 4-årige!), men man har dog lidt indflydelse, ved at man kan sigte lidt efter de godter, man mangler på sin rute, og spillet træner også børnenes overblik ved at skulle se lidt fremad og regne ud hvilken vej, der er bedst at vælge med de godter man fangede. Det kan klart anbefales til de 4-årige – om det bliver for simpelt allerede ved 5 år er lidt svært for mig at vurdere, men når vi spiller med Stine, vil Marie oftest også gerne være med, så jeg vil mene at det også sagtens kan bruges til 5-årige.

- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af Stick The Shape

Læs også spilanmeldelsen af Spøgelsestrappen

Læs også spilanmeldelsen af ToPoLoGo GEO

Amo-toysAnmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen