Send e-mail

kontakt@legebyen.dk

Ring til os:

tlf.: 72 622 630

Åbningstider:

Hverdage 8:30 - 15:30

En anmeldelse af Trivial Pursuit Familieudgaven

Reglerne virker meget simple og overskuelige. Uanset om man tidligere har prøvet at spille Trivial Pursuit eller dette er første gang, så er det en kort og præcist vejledning, som er nem at forstå.

Trivial Pursuit Familieudgave anmeldelse

Trivial Pursuit Familieudgaven – endnu en version, af det gamle velkendte Trivial Pursuit (TP).

Spillet ligger i en god og stabil kasse, som virker til at være i god kvalitet, der måler ca. 27 x 27 x 5 cm. Spillet indeholder:

 • 1 vejledning
 • 1 spilleplade
 • 400 kort med spørgsmål (200 til børn og 200 til voksne)
 • 2 kortholder i henholdsvis gul og blå
 • 6 spillehjul
 • 36 oste (6 i hver farve)
 • 1 terning

Spillepladen har den karakteristiske udformning som TP plejer at have. Farverne på pladen signalerer, hvilken farve/kategori man skal have spørgsmål i og alle felter giver en ost ved korrekt svar.

Der er færre felter på pladen end i det originale TP, hvilket gør det en smule mere overskueligt – særligt for børnene. Hver farve repræsenterer en særlig kategori, som også er genkendeligt fra tidligere udgaver.

Blå er geografi, lyserød er underholdning, gul er historie, lilla er kunst/kultur, grøn naturvidenskab og orange er sport/fritid.

De 6 spillehjul er opbygget på en måde, hvor man kan sætte flere ovenpå hinanden, hvilket vi fandt ud af var meget praktisk, når 2 eller flere skal stå på samme felt.

De gule spørgsmålskort til børn og de blå til voksne har alle 6 spørgsmål på hvert kort og svaret på bagsiden – altså 2400 spørgsmål i alt.

Der er en tendens til at flere af børnekortene har svarmuligheder tilknyttet spørgsmålene. Dette gør det lidt nemmere, at tilpasse spørgsmålene de forskellige aldre på børnene. Vi spillede det bl.a. hvor vi var 2 voksne og 3 børn på henholdvis 11,12 og 8 år.

Vi valgte, at der ikke blev læst svarmuligheder op ved de 2 ældste børn, hvorimod den yngste på 8 hver gang fik svarmuligheder. På de kort, hvor der ikke er skrevet svarmuligheder, kan man så vælge selv at finde på 2-3 svarmuligheder, hvis det er et meget svært spørgsmål for det pågældende barn

Der er også en del af spørgsmålene (både til børn og voksne) som er 50-50 idet man blot skal svare sandt eller falsk på et udsagn. Dette gør spillet lidt mere tilgængeligt for alle uanset hvor stor en viden, man har indenfor kategorien.

På kassen står der, at spillet er for 2-6 spillere og fra 8 år og op.

Dog er der mulighed for, at man ved at spille i hold, sagtens kan være i hvert fald op til 12 spillere med 2 spillere på hvert hold. Sværhedsgraden for både børn og voksne er i dette spil fint fordelt til både børn og voksne, og ellers er der som sagt mulighed for at man selv kan lave en variation, hvor man kan tilpasse det lidt.

Reglerne:

Reglerne virker meget simple og overskuelige. Uanset om man tidligere har prøvet at spille Trivial Pursuit eller dette er første gang, så er det en kort og præcist vejledning, som er nem at forstå. Har man tidligere spillet TP, er det nærmest ikke nødvendigt at læse reglerne overhovedet.

Selve spillet:

Spillet vindes ved at være den første som får fyldt sit spillehjul med 6 oste (1 i hver farve), lander i midten og svarer korrekt på 1 spørgsmål i midtercirklen.

Man får en ost i sit spillehjul ved at svare korrekt på et spørgsmål, såfremt man står på en farve, man ikke i forvejen har i sit spillehjul. Altså gælder det om, at forsøge at flytte sit spillehjul efter at lande på farver, man endnu ikke har svaret korrekt på.

Man kaster med terningen og rykker det antal felter som terningen lander på. Der er fra 1 til 5 og på den ene side er der en såkaldt ”ostejoker”. Lander terningen med dette symbol opad, må man rykke til et valgfrit felt på spillepladen.

Når man har fået alle oste i spillehjulet, skal man ind og ramme midtercirklen. Man skal slå det præcise antal, for at kunne rykke ind i midten. De andre spillere vælger (uden at have set kortet) hvilken kategori der skal læses spørgsmål i. Kan man svare på spørgsmålet har man vundet. Svarer man derimod forkert, skal man igen flytte ud af midtercirklen ved næste kast og igen forsøge at ramme det rigtige antal, for at lande præcist i midten endnu en gang og forsøge at svare på finalespørgsmålet.

Mine tanker:

Som tidligere nævnt så er der en fin mulighed for at variere en smule på spillet og lave sine egne spilleregler, for at tilpasse det til børnene. Dette betyder, at sværhedsgraden på særligt børnekortene kan passe til både en på 8 og en på 14.

Synes man at børnekortene er for nemme til et barn på 14 år, kan man i stedet vælge at bruge et voksenkort, hvor man så selv finder på svarmuligheder eller skifte mellem børne- og voksenspørgsmål til det pågældende barn.

Jeg synes, denne udgave er bedre end tidligere familieudgaver, der har været, særligt til de ”mindre børn” fra 8 – 12 år. Sværhedsgraden passer bedre efter min mening.

Der står på kassen, at et spil varer 45 min. Vores erfaring er at det kommer meget an på, hvor mange man spiller og hvorvidt man spiller i hold eller solo.

Jo flere spillere, des længere tid tager det – med 4 spillere tog det os ca. 75 min. – med 2 spillere tog det ca. 30 min. Det blev svært til sidst for nogle af børnene at holde fokus, så det er en idé, at man fx vælger at spille i x antal minutter, og den som har flest oste, når tiden løber ud har vundet.
(Denne variation forslås også i spillevejledningen).

Vi var fint underholdt og har helt sikkert tænkt os at spille det igen.

Joan Frederiksen

Familien Frederiksen. Vi er en familie med mor, far og 2 piger på henholdsvis 13 og 14 år. Vi voksne har altid været glade for at spille brætspil, kort- og terningspil i alverdens udgaver. Det har vi givet videre til vores børn. Dette ses bl.a. når man kigger i et af vores klædeskabe, som ikke bliver brugt til tøj, men til alle de mange spil, vi ejer – og der kommer jævnligt flere til.

Derudover har vi voksne også meget ofte spille-aften med forskellige hold venner, hvor det kun er os voksne, der spiller. Det betyder, at der er flere forskellige slags spil, vi spiller meget, afhængigt af om det er sammen med børnene eller sammen med vennerne.

Det vigtigste for os ved et godt spil:

Nemt at lære – hvis det tager for lang tid og bliver for besværligt at lære reglerne for et spil, så når vi at give op inden vi er kommet i gang, og begynder måske i stedet at lave vores egne regler.

Underholdende – et spil skal for os give et smil på læben, derfor kan vi godt lide spil, hvor vi kommer lidt på glatis og kan grine (kærligt) af hinanden.

Udfordrende og alsidigt – et godt brætspil udfordrer os på flere parametre. Vi kan godt lide at skulle tænke lidt kreativt, få forskellige udfordringer/opgaver og bruge både krop og hjerne til at gennemføre spillet. De bedste spil er så alsidige, at alle har hver deres force, uanset hvad man hver især er god til.

Yndlingsspil:

Hint,

Cranium,

7 Wonders: Duel,

Skal vi vædde

Sequence.

2 kommentarer indtil videre

HelleUdgivet i 5:34 pm - dec 29, 2020

Forkert mailadressen i min tidligere mail. Jeg vil gerne kende udgivelsesåret på den nyeste udgave. Mit er fra 2016. Er der et nyere?

  LegebyenUdgivet i 10:30 am - jan 4, 2021

  Hej Helle

  Den variant/udgave vi sælger er fra 2017, står der på æsken.

  Jeg har dog hørt at spørgsmålene skulle blive opdateret cirka hvert andet andet år i spillet hos producenten, uden at man nødvendigvis kan se det på spillets design, udenpå æsken.

  Mvh Thomas, Legebyen.dk

Skriv et svar