Screwy spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 3 år | Spilletid: 15 min. eller mere | Spillere: 1 eller flere | Materiale: Træ & plast | Mærke: Educo | Antal: 1 spil i æske.

"Særligt Johannes var meget optaget af spillet, han sad længe og skruede, og virkede til at være i en helt anden verden. Han avancerede hurtigt fra de helt lette figurer, og kombinerede farver på kryds og tværs. Han kunne have udfordringer med at skrue boltene helt i bund, de var ret stramme til sidst, men selv hvis han bare skruede dem så langt som han kunne få dem ned, var der forsat plads til at få alle skruerne på, så det påvirkede ikke hans oplevelse af spillet"

En spilanmeldelse af Screwy

Screwy er et spil som udfordrer motorikken ved de yngste børn i familien. Børnene skal bruge fingrene til at skrue skruer og bolte i forskellige farver og former sammen. De kan bygge fra fantasien hvilket udfordrer kreativiteten, eller de kan bygge ud fra medfølgende opgavekort og dermed øve deres evne til at kopiere samt genkende både hvilken form og hvilke farver de skal bruge.

Det praktiske 

Screwy er anbefalet fra 3-årsalderen. Man kan spille det alene eller flere sammen. Det er ikke et spil som kårer vindere eller tabere, men handler om at samle forskellige sammensætninger af figurer. Der er ingen præmie i at have samlet figuren rigtigt, udover at man stolt kan vise frem hvad man er lykkedes med, og er det ikke ofte belønning nok i sig selv?

Spillet kommer i en flot og robust trækasse, som dog fylder en smule i opbevaringen (400 x 340 x 80 mm).

Spillet indeholder

  • 4 blå skruer, 4 grønne skruer, 4 gule skruer og 4 røde skruer
  • 12 blå bolte, 12 grønne bolte, 12 gule bolte og 12 røde bolte
  • 5 opgavekort med 4 figurer på hver side som kan samles af bolte og skruer
  • 1 spillevejledning

Spillet er meget simpelt. Der medfølger en enkel og kort vejledning, som dog kun er på hhv. hollandsk, engelsk, tysk, fransk, spansk og kinesisk. Vejledningen fylder kun 1 side og indeholder meget få ord, da spillet nærmest giver sig selv, men der er en boks med tips og tricks som kræver at man kan læse et af de angivne sprog for at få det hele med.

I spillet skal man samle figurerne som er vist på et opgavekort. Man kan spille det alene, ved siden af hinanden eller hjælpes ad. Der medfølger som nævnt 4 skruer og 12 bolte i hver farve. Disse er forskellige, da hver skrue har en forskellige bundform. En er formet som et kryds, en som en trekant, en som en firkant og den sidste som en sekskant. Til hver skrue medfølger der 3 bolte i samme form. Farverne er klare og let genkendelige. Skruerne og boltene er lavet i let plastik

Opgavekortene er lavet i plastik og kan uden tvivl holde til det meste. I vores familie blev der hurtigt spildt noget væske på en af dem, men dette kunne nemt tørres af uden at tegningen tog skade.

Opgavekortene er en tegning af 4 skruer, en i hver farve. Ovenfor skruen er formen på skruen/boltene angivet. Tegningen viser så hvilke farver der skal skrues sammen for at danne den viste figur. Der medfølger i alt 10 tegninger med 4 figurer på hver.

Man skal være opmærksom på både farver og former, hvilket kan være udfordrende og lærerigt for de helt små børn.

I spillevejledningen anbefales det også at man bruger sin fantasi og skruer figurer sammen ud fra egen opfindsomhed. Der ligges også op til at man kan prøve at bygge figurerne igen ud fra hukommelsen. Derudover kan man spille sammen, således at et barn sidder med tegningen og skal instruere et andet barn i hvordan figuren skal bygges.

Vores vurdering af spillet

Svend (5 år) og Johannes (3 år) var meget nysgerrige på den flotte kasse da den kom med posten. Johannes ville gerne bære kassen, men grundet dens størrelse og vægt måtte vi hjælpes ad.

Vi pakkede spillet ud og børnene gav sig i kast med skruer inden vi overhovedet nåede at instruere dem yderligere. Det virkede helt naturligt at spillet hang sammen som det gjorde og spillevejledningen var i starten nærmest helt unødvendig. De fik hver deres opgavekort og var så i gang.

Vi måtte lige hjælpe dem med at de både skulle være opmærksomme på farver og former, men herefter var de fuldstændig selvkørende. Vi oplevede dog lidt udfordringer, da der kun er 3 skruer i hver form og farve, og ved nogle figurer var der derfor ikke nok til at de kunne lave figurer samtidig. Optimalt mener jeg at der burde have været det dobbelte antal af både bolte og skruer, således at flere kan lege samtidig.

Det var tydeligt at børnene fik trænet finmotorikken, hvor bevægelighed i både fingre, håndled og underarme blev aktiveret. Vi fik snakket en masse om farver og former, og der blev fjollet og grinet når man forsøgte at sætte en forkert bolt på skruen. De passede nemlig slet ikke sammen.

Vi forsøgte også at samarbejde om at bygge, hvor de skulle instruere hinanden. Denne form for leg med spillet må nok være møntet lidt større børn, for det magtede vores drenge i hvert fald ikke og det blev mere en konflikt end leg.

Herefter prøvede vi at genbygge en figur vi før havde bygget. Børnene synes det var svært at huske hvordan den præcis skulle se ud, så her havde det nok også været godt med lidt flere skruer og bolte, så man kunne have den tidligere figur stående som model. Vi løste det dog ved at tage billeder af vores figurer, og så fungerede det helt fint. Dette gør også at man kan udvide opgavekortene i stor stil ud fra egen opfindsomhed.

Særligt Johannes var meget optaget af spillet, han sad længe og skruede, og virkede til at være i en helt anden verden. Han avancerede hurtigt fra de helt lette figurer, og kombinerede farver på kryds og tværs. Han kunne have udfordringer med at skrue boltene helt i bund, de var ret stramme til sidst, men selv hvis han bare skruede dem så langt som han kunne få dem ned, var der forsat plads til at få alle skruerne på, så det påvirkede ikke hans oplevelse af spillet. Vi har efterfølgende valgt at stille spillet, således at børnene selv kan komme til det, da de ofte spontant kaster sig ud i at lege med det og derfor skal være tilgængeligt, da de ikke selv kan finde det frem.

For de mindste børn giver spillet også gode muligheder for at træne sproget, da der kan snakkes en masse om former og farver mens børnene øver sig i at kende dem fra hinanden.

Educo har gennemskuet at mange børn synes bolte og skruer er spændende og at der ofte kan findes stor glæde i at bygge ting. Vi fandt en reklamevideo på nettet omkring spillet, men ærgede os over at de her viser flere ting som ikke medfølger.

I denne video præsenteres nemlig muligheden for at opstille kassen låg som skillevæg og efterfølgende ved at snakke sammen, se om man kan bygge det samme. Dette ville dog kræve flere skruer og bolte samt holdere til låget, så denne kunne stå. De præsenterer derudover en holder til opgavekortene, hvilket vi synes kunne have været rigtig smart, men disse medfølger heller ikke. Der er derfor udviklingspotentiale for producenterne, men spørgsmålet er om dette er valgt fra for at prisen ikke bliver for høj.

Spillet er dog rigtig fint og rammer særligt de 3-4 årige. Det træner både sprog, motorik og matematiske evner og er derfor et særdeles udviklende spil.

- Louise Kuhlmann Asferg

Læs også spilanmeldelsen af Counting Street

Læs også spilanmeldelsen af Panorama tælle spil

Læs også spilanmeldelsen af Maxi Stringing Beads

 

 

Anmeldelse af spilEduco

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen