10 Gode Spil For 2 Personer

Vi elsker at spille, men ofte er det svært at få kalenderne til at passe, når der skal findes brætspilsdage med vennerne. Derfor er vi altid på udkig efter spil, der er gode at spille 2 personer.

Her i Corona-tiden, har det selvfølgelig været endnu sværere at mødes med vennerne og spille brætspil, og vi har enten måttet ty til tekniske hjælpemidler (Læs Joan Frederiksens gode indlæg om spil, der egner sig til at spille over Skype/Zoom), eller gå spilskabet igennem igen og se hvilke spil, der fungerer godt til 2 personer.

Der er også røget et par nye spil i samlingen, som er designet til 2 personer, så derfor tænkte jeg, at jeg ville lave et indlæg med spil, der er gode at spille når man kun er 2 personer i lokalet (eller endda alene ved nogle af dem)...

Mange spil kan godt spilles af kun 2 deltagere, men er bedre ved 3 eller flere, eksempelvis fordi, der forsvinder noget taktik. F.eks. er vi rigtig glade for spillet Ticket to Ride: Europa, men det mistes bare noget, når man kun er 2 personer, fordi brættet er så stort, at man ”risikerer” aldrig rigtigt at komme i vejen for hinanden, og det kan ende med at det bare handler om at være heldig, at trække den rigtige farve kort. Mange quizspil er også bare bedre med minimum 3 spillere.

Ideen med dette indlæg er at give en liste over spil, som vi herhjemme synes fungerer godt til 2 personer. Det er altså ikke en top 10 over 2-personers spil, det er spil som VI synes fungerer godt med 2 (plus et par ekstra).

Vigtigt: Rækkefølgen på spillene i dette indlæg er ikke en rangering! Vi kan lide dem alle sammen, så det vil være for svært at rangere dem ? I stedet står de mere eller mindre i den rækkefølge, jeg stødte på dem i spilskabet.

7 Wonders Duel

Læs også spilanmeldelsen af 7 Wonders: Duel

Et af vores yndlings 2-personers spil er blevet 7 Wonders Duel. Uden at det skal blive en længere stil (man kan læse en anmeldelse af spillet her), så er det en 2-personers version af spillet 7 Wonders, hvor der er masser af taktik i.

Alligevel er det ikke voldsomt tungt, og kan spilles på et sted mellem 30 og 60 minutter, afhængig af hvor meget man tænker over sine træk. Spillet udvikler sig altid forskelligt fra gang til gang pga. måden kortene bliver lagt op på, så man kan ikke altid bruge samme taktik.

Når man lige læser reglerne, kan det godt virke lidt avanceret, men når man først kommer i gang, er det slet ikke så slemt.

Allerede når man er halvt inde i det første spil, fanger man konceptet, og så kan man bruge regelhæftet som opslagsbog, hvis der er nogle symboler man ikke lige kan huske hvad betyder.

Det findes også en udvidelse der hedder Pantheon, som man kan tilføje, hvis man vil have lidt ”ekstra guf” i spillet. Vi synes udvidelsen er god, men på ingen måde nødvendig – vi spiller det bare så meget, at vi syntes vi måtte have den i samlingen ?

Et fremragende spil for 2 personer!

Bonus: Asmodee, som udgiver spillet, har lavet et Corona-print-selv tillæg til 7 Wonders Duel, så man kan spille alene ”mod spillet”. Jeg har ikke prøvet det endnu, men det står på min to-do liste ?

Splendor


Læs også spilanmeldelsen af Splendor

Splendor er ikke et ”rent” 2-personers spil, men vi synes herhjemme at det også fungerer rigtigt godt for 2.

Igen vil jeg ikke komme med en længere forklaring om det, da der findes en anmeldelse af spillet her, men bare nævne, at der bliver nogle forskelle i taktik, om man spiller 3-4 spillere, eller om man er 2.

Når man kun er 2, kan man mere spille efter at blokere modstanderen, end man kan, når der er 2-3 modstandere, men det synes vi ikke nødvendigvis gør spillet dårligere.

Igen er det ikke et specielt langt spil, hvilket kan være en fordel, når man som os har mindre børn, og så gør det jo heller ikke noget at taberen af det første spil, kan nå at få revanche.

Der findes også en udvidelse der hedder Cities of Splendor, der tilføjer nogle nye måder at spille det på, så man kan veksle lidt fra gang til gang - den indeholder 4 varianter af spillet, der hver introducerer nogle nye ting i spillet.

Den kan også varmt anbefales, hvis man spiller det meget!

Caverna: Cave vs. Cave

Caverna: Cave vs. Cave er igen en 2-personers udgave, af et større spil "Caverna: The Cave Farmers", som igen er en videreudvikling, af spillet "Agricola". Det er selvfølgelig noget mere simpelt end den store udgave (som er et rimeligt stort spil), men der er stadig masser af taktik.

Cave vs. Cave er en slags ”worker placement” spil, altså et spil hvor man har et antal brikker (”arbejdere”) man kan sætte på forskellige handlinger. Her er der bare ikke brikker, i stedet tager man handlingerne fra brættet – potato/potato.

Spillet strækker sig over 10 runder, hvor der kommer flere og flere handlinger at vælge imellem i hver runde. Man får også flere handlinger per runde efterhånden som spillet skrider frem.

Hver spiller har en hule, som skal graves ud, så man kan bygge rum. At grave ud koster en handling, og når man udgraver til et rum, kan man så bruge en handling på at bygge. Der er så forskellige rum, der giver forskellige fordele.

Spillet udvikler sig forskelligt fra spil til spil, da de nye handlinger kommer i tilfældig rækkefølge, ligesom de rum der er tilgængelige til at bygge, bliver forskellige fra gang til gang, da de ligger med billedsiden nedad indtil de bliver gravet fri.

Vi synes at det er et rigtigt fint spil, og en god indgang til lidt større worker placement spil som Agricola og Caverna: The Cave Farmers.

Spillet findes desværre ikke på dansk, men for de fleste vil det ikke være en hindring, da det ikke er voldsomt komplekst.

Carcassonne

Læs også spilanmeldelsen af Carcasonne

Her er vi virkelig ude i en klassiker! Carcassonne-spillet er for 2-5 personer, og det er et af de spil, der er lige så godt med 2 personer som med flere.

Spillet er et ”worker placement” spil i den lette ende, hvor man har nogle figurer (”meeples”) som man kan sætte på spillepladen i forskellige roller, for at få point.

Samtidig bygger spillerne spillepladen efterhånden som spillet skrider frem, hvor man trækker brikker der skal lægges til spillepladen, så alt er forskelligt fra spil til spil. Læs evt. en mere dybdegående forklaring og anmeldelse her.

Spillet har et utal af udvidelser, hvoraf to af dem følger med når man køber spillet, så man kan lægge lidt oveni hvis det alligevel skulle blive for ensformigt. I modsætning til de rene 2-personers spil, er det også et spil man både kan spille når man kun er 2, eller når man er flere.

Pandemic

Pandemic er et såkaldt co-op spil (eller samarbejds-spil), hvor man arbejder sammen om et fælles mål, og enten vinder eller taber i flok.

Meget apropos den Coronatid dette indlæg er skrevet i (og lidt på grund af), handler det om at bekæmpe sygdomme. Verden er angrebet af 4 forskellige sygdomme, som spreder sig i hver sin del af verden, og spillerne skal så som team, med forskellige roller (og dertil særlige evner) forsøge at lave vacciner mod alle 4 sygdomme, og dermed vinde spillet.

Vi elsker pandemic herhjemme, men vi synes også at det bedste setup er 3 eller 4 spillere – det synes vi giver den bedste kombination af forskellige roller/evner, og hvor lang tid der går mellem, at hver spiller har tur, så man kan udnytte disse evner. Med 2 roller, kan det være svært hvis de ikke passer godt sammen, og man får hurtigt for mange kort på hånden, så man skal smide kort væk, man ellers kunne få brug for.

Og hvorfor er det så med på denne liste kunne man fristes til at spørge? Jo, vi spiller med en ”blind makker”. I og med at det er et samarbejdsspil, hvor hele teamet diskuterer hvad hver spiller skal gøre, kan 2 personer sagtens styre 3 roller, og pludselig blev det meget sjovere ?

Man skal bare sørge for at rækkefølgen holdes, og alle de ting der skal gøres hver tur, som at trække kort til den spiller, der har tur, bliver gjort rigtigt. Vi har navngivet vores blinde makker Lene efter Lisbeths kusine, som vi plejer at spille Pandemic med når vi er sammen, så er det som om det er nemmere at holde styr på at nu er det altså ”Lenes tur”.

Bonus: Pandemic kan også fint spilles over Skype/Zoom, da alt jo foregår som samarbejde. Det er dog en fordel hvis man har spillet hvert sted man befinder sig, da det kan være svært både at få brættet og alles kort med i billedet, og stadig kunne se bynavne (i hvert fald med vores webcam).

Rummikub

Rummikub er endnu en klassiker. Det minder egentlig meget om kortspillet Rummy, bare med brikker, og selvfølgelig nogle forskelle i reglerne.

Man har et antal brikker, som det så gælder om at komme af med ved at lægge dem på bordet enten som 3 (eller 4) med samme værdi, eller som fortløbende grupper i samme farve (f.eks. 3-4-5-6).

For at få lov til at starte med at lægge ned, skal man kunne lægge brikker ned til en minimumsværdi af 30 point, men derefter er der ikke noget minimum. Alle kan lægge brikker til alles grupper, og man kan endda flytte rundt på brikkerne for at komme af med nogle af sine egne, hvis bare man kan få det hele til at gå op igen, så alle brikker har en plads.

Når en spiller kommer af med alle sine brikker, har han vundet – og hvis man vil spille flere runder, kan man tælle point så det antal point modstanderne har tilbage på deres brikker, får de som minuspoint, og så kan man aftale et antal runder, og se hvem der har færrest point til sidst.

Rummikub er et rigtigt hyggeligt ”nørklespil”, som spilles fint af 2 personer, men som også kan spilles af 3 eller 4.

Catan

Læs også anmeldelsen af Catan

Catan er endnu en klassiker, og hvis du allerede kender det, tænker du muligvis: ”Det kan man da ikke spille 2?”, men hvis du har prøvet udvidelserne ”Handelsmænd og Barbarer” eller ”Eventyrere og Pirater”, har du sikkert set at der findes regler for 2 spillere, som også kan bruges til grundspillet.

Disse 2-spiller regler kan findes her på engelsk, og her på dansk.

På den engelske side findes også et 2-spiller scenarie i anledning af Corona (som hedder We Stay Home), hvor man skal printe et par brikker til spillepladen, og hvor røveren opfører sig en smule mærkeligt... Så er man vild med Catan i forvejen, eller overvejer man at anskaffe sig det, men tøver fordi man kun kan spille 3 eller 4, så tøv ikke længere – det fungerer faktisk ganske okay med 2 spillere.

Der hvor vi synes at man mærker den største forskel, er handlen med hinanden. Da man kun har 1 direkte modstander, tøver man lidt mere med at handle, men det kan jo godt være at det bare er os ?

Læs en anmeldelse af Catan her, da det bliver for langt at forklare hvad det går ud på i dette indlæg, hvis du ikke kender til det i forvejen.

Lost Cities

Læs også spilanmeldelsen af Lost Cities

Her skal jeg være helt ærlig og sige at jeg faktisk ikke har prøvet at spille Lost Cities fysisk, kun på en simulator på computeren, men lige i dette spil tror jeg fint man fanger spillet også på computeren, og jeg kan faktisk ret godt lide det.

Lost Cities er et kortspil for 2 personer, hvor der er 5 forskellige farver kort fra 1-10, samt nogle kort der fordobler ens point i hver farve, og så skal man bygge så god en serie man kan, i de farver man synes man kan.

Hagen er at det koster point at starte på en serie, så hvis man ikke kan opnå minimum 20 point i sin serie, skal man ikke starte den, for så ender den med at give minus.

Hvis man er sikker på at en serie kan give gode point (hvis man f.eks. sidder med 3-4 høje kort, så man kan se at man kommer langt over 20 point), kan man starte med at spille et (eller flere) fordoblings-kort, som så fordobler (eller mere) pointene (og prisen) i den serie.

Så hvis man fordobler, og ikke når de point det kostede at starte serien, giver det altså også flere minuspoint.

Lost Cities er et hurtigt lille spil – når jeg har spillet mod andre personer på computeren, tager en runde 8-10 minutter, og man spiller 3 runder og ser så hvem, der har flest point samlet. Derfor er det perfekt til de dage, hvor man måske ikke har tid til at sætte det store op.

”Honorable mention”: Imhotep – The Duel

Læs også anmeldelsen af Imhotep: The Duel

Imhotep – The Duel kommer ind med en slags ”ærefuld omtale”, da jeg aldrig har prøvet det.

Jeg læste dog denne anmeldelse, hvor jeg syntes at det lød spændende, og da det er et spil, der er designet til præcis 2 personer, syntes jeg det skulle med på denne liste.

”Honorable mention 2”: Terraforming Mars

Læs også anmeldelsen af Terraforming Mars

Igen et spil jeg ikke har prøvet endnu, men som jeg syntes skulle med på listen af flere grunde.

Jeg har i et stykke tid ønsket mig dette spil, så jeg har læst en del om det, og researchet netop på hvor godt det er til 2 personer, hvilket er endt med at det har fået en klar plads på min ønskeliste.

I min research læste jeg bl.a. denne anmeldelse, hvor man kan læse lidt om hvad spillet går ud på.

Terraforming Mars er vel hvad man kan kalde en nyklassiker. Spillet er fra 2016, og har vundet adskillige spilpriser, og ligger i skrivende stund nr. 4 på rangeringen på Boardgamegeek.com, som er nok verdens største hjemmeside om brætspil.

Der er også 5 udvidelser til spillet, hvis det skulle blive for ensformigt ?

Spillet er ikke designet for 2 personer, men mange er rigtig glade for at spille det 2, og flere foretrækker 2 som det bedste antal spillere til det. Ca. 90% af dem, der har stemt om spillet på boardgamegeek (ca. 1400 stemmer), anbefaler det som et godt spil for 2 personer.

Alle jeg har spurgt har også sagt at det er godt eller ligefrem fremragende til 2 personer – nogle få mente dog at det kunne risikere at tage lidt længere tid med 2 spillere, hvis ingen af dem rigtigt gjorde de ting, der hjalp med at afslutte spillet, hvilket der er mindre risiko for med flere spillere.

Terraforming Mars ligger i den lidt tungere ende, hvilket også er en af grundene til at jeg gerne ville have det med, selvom jeg ikke har spillet det endnu, da jeg syntes der manglede et spil man kunne bruge en hel aften på.

Hvor de fleste andre på denne liste, er spil der kan spilles på 30 - 90 minutter, tager Terraforming Mars 2 - 3 timer, at spille ifølge de fleste jeg har spurgt, og jeg kan godt lide den type spil, der virkelig udvikler sig undervejs, og som tager lidt tid.

Desværre er det også ofte den type spil, der mister noget når man ”kun” er 2 spillere, men altså ikke Terraforming Mars, ifølge alle dem jeg har spurgt, samt 90% af de adspurgte på Boardgamegeek.com.

- Kim Larsen - Spilanmelder for Legebyen.dk

Er der noget bedre end brætspilshygge? Her spilles Terraforming Mars.

Læs også spilbræt.dk's bud på en Top 10 over 2-spiller spil

BlogindlægBrætspilCategory_blogindlæg

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen