Bezzerwizzer spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 15 år | Spilletid: Ca. 30 - 60 min | Spillere: For 2 eller flere deltagere | Spørgsmål: 5000 skarpe spørgsmål (skrevet i 2012) | Antal: 1 spil i æske med 5000 spørgsmål

"Bezzerwizzer er uden tvivl et af de bedste quizspil på markedet efter vores mening. Det er nogle gode spørgsmålskategorier og sværhedsgraden er velafbalanceret. Jeg tror, at alle kender fornemmelsen af ærgrelse i quizspil, når modstanderne får et spørgsmål, man selv kender svaret på. I Bezzerwizzer er det muligt at gøre noget ved det og man får chancen for at få point i modstanderens tur..."

En spilanmeldelse af BezzerWizzer

I mit skab ligger en gammel, grøn og slidt version af Bezzerwizzer fra dengang, hvor det udkom for ca. 15 år siden. Det er nok et af de quizspil, vi har spillet allermest gennem tiden og været virkelig glade for. Jeg var derfor lidt spændt på at se, om denne nye udgave kunne sende den gamle udgave på velfortjent pension, eller om det ville være spild af penge, at anskaffe sig den nye version. Kan allerede nu afsløre, at denne udgave har overtaget pladsen i skabet og den gamle er sendt videre til glæde for en anden familie.

Spillet kommer i en god solid æske, der i denne udgave er mørkeblå. Det indeholder 1 spilleplade, 4 individuelle spilleplader (huse), 4 spillebrikker, 2 kasser med spørgsmål, emnebrikker og medfølgende pose, papirblok, blyanter, spillevejledning og zwap-, bezzerwizzer- og writebrikker. Alt indhold er i god solid kvalitet inkl. spillevejledningen, som er lavet i noget tykt kartonagtigt papir. Spillevejledningen er overskuelig og let at forstå, så man kan hurtigt komme i gang med at spille.

Selve spillet

Man vælger først, om man vil spille på hold eller individuelt. Der er dog kun mulighed for i alt 4 spillere/hold, så hvis man er 5 eller flere spillere, skal man spille i hold.

I denne udgave er der lidt forskel på, om man spiller individuelt eller i hold, da der er kommet et nyt element, der hedder ”write”. Write er kun muligt at inddrage i spillet, hvis man spiller i hold, hvor der er mindst 2 spillere på hvert hold – mere om dette senere.

For nemhed skyld vil jeg i resten af anmeldelsen skrive ud fra, at man spiller i hold, selvom det også er muligt at spille individuelt.

Hvert hold skal have en individuel spilleplade (kaldet ”huset”). På denne er der tegnet 4 tomme felter, som er markeret med ”point-prikker” fra 1 til 4.

Hvert hold trækker 4 emnebrikker fra posen, og skal nu placere disse i den ønskede rækkefølge på de 4 felter.

Første hold får et spørgsmål i den kategori, som brikken på første felt (til 1 point) viser. Svarer de rigtigt, må de flytte et felt frem på spillepladen. Svarer de forkert skal de blot blive stående. Når der er svaret på et spørgsmål, vendes den pågældende emnebrik om, så den har bagsiden opad og man kan se, at denne nu er ude af runden.

Turen går nu videre til næste hold, som skal svare på deres første spørgsmål. Således fortsætter det rundt i urets retning. Når alle har svaret på det første spørgsmål, går man videre til feltet, som giver 2 point og kører rundt på samme måde, til alle har svaret på spørgsmål 2. Således fortsætter det til alle hold har svaret på alle 4 spørgsmål og runden er færdig.

Herefter lægges alle emnebrikker tilbage i posen, som rystes godt. Så trækker hvert hold igen 4 emnebrikker, som igen lægges i den ønskede rækkefølge på de 4 tommer felter. Denne gang er det holdet til venstre for startholdet fra sidste runde, der får lov til at starte.

Undervejs har man mulighed for at bruge brikkerne: ”bezzerwizzer”(B), ”write”(W) og ”zwap” (Z).
B bruges kun, når de andre hold har tur og Z kun bruges i ens egen tur. W kan derimod bruges i både egen og andres tur.

B bruges, hvis man som modstander mener, man kan svare på det aktive holds spørgsmål. Dette gøres ved at smide B-brikken ind på spillepladen og sige ”bezzerwizzer”. Der er kun ét hold, der kan få lov at kaste B på spillepladen, så det gælder om at være hurtigst, hvis flere byder ind.

Der er 2 forskellige måder, man kan bruge B på. Hvis man vil gamble lidt, kan man smide den INDEN spørgsmålet er læst op. Vil man spille sikkert, kan man vente og smide den EFTER spørgsmålet er læst op, så man ved, det er noget, man kan svare på.

Smider man B på bordet, inden spørgsmålet er læst op, kan man vinde 3 point for et rigtigt svar. Hvis man smider B, efter spørgsmålet er læst op, får man i stedet 1 point for et rigtigt svar. Svarer man forkert, får man 1 minuspoint, uanset hvornår B er blevet smidt ind på spillepladen.

Man kan dog også risikere at miste sin B-brik, uden at få noget ud af det, hvis det aktive hold selv svarer rigtigt på spørgsmålet. I dette tilfælde kan det være en god ide at vente med at bruge B, indtil man har hørt spørgsmålet, fordi det kan give en ide om, hvorvidt det aktive hold selv kender svaret på det pågældende spørgsmål. B skal altid bruges inden, det aktive hold har afgivet deres endelige svar.

Hvis man bruger B mod et aktivt hold, der står i opløbsstrækningen (markeret med pile) og har gjort sig berettiget til point, kan man vælge at bruge dem på at flytte det aktive hold tilbage i stedet for selv at flytte frem. Hvert hold har 2 B-brikker.

W bruges til at gøre det lidt sværere for det aktive hold at svare, men til gengæld er der 1 bonuspoint på spil, hvilket kan gøre det fristende at bruge i sin egen tur også. Den skal altid bruges INDEN spørgsmålet er læst op.

Når et hold smider W på spillepladen, skal det aktive hold skrive deres svar ned og må ikke kommunikere indbyrdes. Hver spiller skriver sit svar ned, oplæseren læser svaret højt og derefter ser man, om der var nogle af spillerne på det aktive hold, der svarede rigtigt.

Hvis alle spillere på holdet svarede rigtigt, får de 1 ekstra bonuspoint. Er der mindst 1 spiller, som har svaret forkert, får de 1 minuspoint. Er der mindst 1 spiller, som har skrevet det korrekte svar, må de stadig flytte de almindelige felter ift. ”huset” (1-4 felter). Jo flere spillere man er på holdet, des sværere kan det blive at få bonuspoint på denne måde. Man har kun 1 W-brik pr. hold.

Hvis et andet hold, har smidt B ind gælder W ikke for dem. De må altså gerne kommunikere om svaret på normale vilkår, efter det aktive hold har svaret.

Z er en mulighed for det aktive hold for at bytte rundt på emnebrikker i starten af deres tur, inden der er læst spørgsmål op. Det kan både være for at stjæle en yndlingsemnebrik fra et modstanderhold, for at give modstanderne en emnebrik, de hader eller for selv at komme af med en emnebrik, man helst ikke vil have.

Man skal være opmærksom på, at emnebrikker kan ”zwappes” mere end én gang, medmindre de bliver svaret på med det samme. Alle synlige (ubesvarede) emnebrikker kan byttes rundt. Man har kun 1 Z-brik, så man skal tænke sig om.

Eksempel:
Hold 1 skal til at svare på spørgsmål 2, hvor de har emnebrikken ”politik” til at ligge. De er meget dårlige til politik og vil derfor meget gerne af med den. Hold 2 har ”musik” til at ligge på deres felt nr. 4, hvilket hold 1 er meget bedre til. De vælger derfor at bruge Z i starten af deres tur og bytter politikbrikken med musikbrikken. Nu ligger ”musik” på deres felt 2, og ”politik” på modstanderens felt 4. Da det er spørgsmål 2, de skal i gang med, får de med det samme et spørgsmål i musik, og brikken vendes om. Denne brik kan nu ikke længere ”zwappes”.
Turen går videre til hold 2. De ved nu, at hold 1 er meget ked af at få spørgsmål i politik. De vælger derfor at bruge deres Z på at bytte politikbrikken tilbage til hold 1, og lægger den på deres felt 4 for at gøre mest muligt skade for hold 1. Da man kun kan bruge Z én gang pr. runde, og hold 1 allerede har brugt deres på den forrige tur, ender de derfor med politik på deres højeste felt uden at kunne fjerne den.

Spillet er slut, når et hold er nået i mål. Alle hold skal svare på lige mange spørgsmål. Hvis første hold fx når i mål på deres 2.spørgsmål i runden, skal alle hold have svaret på spørgsmål 2, før spillet slutter.
Hvis flere hold når i mål, skal man ud i en ”sudden death” finalerunde mellem disse.

Vores vurdering

Bezzerwizzer er uden tvivl et af de bedste quizspil på markedet efter vores mening. Det er nogle gode spørgsmålskategorier og sværhedsgraden er velafbalanceret.

Jeg tror, at alle kender fornemmelsen af ærgrelse i quizspil, når modstanderne får et spørgsmål, man selv kender svaret på. I Bezzerwizzer er det muligt at gøre noget ved det og man får chancen for at få point i modstanderens tur.

Vi kan godt lide, at man selv får lov til at placere emnebrikkerne ud fra, hvad man er bedst til. I de fleste quizspil har alle svar lige stor værdi, men i Bezzerwizzer kan man komme langt, selvom man ikke kan svare på alle spørgsmålene, så længe man bare svarer rigtigt på dem, som giver flest point.

Det er klart, der stadig er en stor portion held involveret, da man i hver runde skal trække de 4 emnebrikker blindt fra posen. Hvis et hold er heldig at trække sine yndlingsemner hver gang, og det andet hold ikke er lige så heldig, så vil det give en skæv fordeling af point. Men i det mindste, har de også her tænkt ind, at man har muligheden for så at bytte sig til en af modstandernes brikker, så man på den måde kan ”stjæle” lidt point (såfremt man selvfølgelig kan svare på spørgsmålet).

Det var på tide for os at få skiftet den gamle udgave ud med den nye. Det er trods alt nemmere, for især de unge spillere, at svare rigtigt på spørgsmål, som er mere tidsmæssigt up-to-date. Det er meget sjovt, de har besluttet, at der skulle ske noget nyt i den nyeste udgave og tilføjet ”Write”.

Det kan give lidt udfordringer, hvis man er et ulige antal, så der ikke er lige mange spillere på hvert hold. Til gengæld kan man sagtens bare beslutte at spille uden, da det ikke ødelægger spillet. Write giver et lille ekstra element til spillet, når man spiller i hold, men alligevel i en så lille grad, at det ikke gør noget særligt.

Det er meget sjovt, når nu det er der, men jeg ville fx ikke udskifte min gamle version alene på baggrund af denne nye funktion. For vores vedkommende overtog denne udgave pladsen i skabet alene pga. de opdaterede spørgsmål ift. den gamle udgave. Alt i alt fungerer det rigtig godt og vi er sikre på, at denne udgave med årene bliver brugt lige så flittigt, som den gamle udgave gjorde.

- Joan Frederiksen

Læs også spilanmeldelsen af Bezzerwizzer Timeline

Læs også spilanmeldelsen af Bezzerwizzer ORD

Læs også spilanmeldelsen af Bezzerwizzer Familieudgaven

 

Anmeldelse af spilBezzerwizzerCategory_anmeldelse af spil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen