Danspil Ludo spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 6 år | Spilletid: Ca. 30 min. | Spillere: For 2 - 6 deltagere.

"Mine FDF-børn elsker det, og da vi sidst var på weekendlejr og havde taget Ludo med, spurgte de to første 2. klassebørn straks de var ankommet og havde taget overtøjet af, om det måtte gå ind og spille Ludo? Ja selvfølgelig måtte de det!"

Praktisk:

Det klassiske børne- og familiespil, som alle børn kender og alle voksne husker fra deres barndom.

I denne spilleæske findes spillereglerne på både dansk, svensk, norsk og finsk.

Denne Ludo-udgave består af to spiludgaver, idet spillepladen er dobbeltsidet; på den ene side kan man være 4 personer, og på den anden kan man være 6.

På den måde kan man tilpasse sig antallet af spillere. Denne udgave har også 2 terninger; en almindelig med tallene 1-6 og en med symboler (globus i stedet for 6 og stjerne i stedet for 5).

Man vælger ved spilstart, hvorvidt man spiller med den almindelige terning eller den med symboler, da reglerne ændrer sig lidt, afhængig af hvilken terning man spiller med.

Ifølge æsken/reglerne kan LUDO spilles fra 6 år og opefter. Det er dog min erfaring, at børn kan spille det allerede fra i hvert fald 5-års alderen, hvis ikke tidligere i selskab med en voksen - for reglerne er forholdsvis simple.

Reglerne:

Ludo går i al sin enkelthed ud på at få alle sine 4 brikker først i mål. Det er dog sjældent, det lykkes i første forsøg, da der er lagt forhindringer ind i spillet, og man kan således blive slået hjem af de andre spillere. Reglerne er de samme, uanset om man spiller 4 eller 6 mands Ludo.

Rykke ud:

Spiller man med den almindelige terning, skal man slå en 6’er for at kunne rykke en brik fra startfeltet og ud på spillepladen. Spiller man med symbolterningen, skal man slå en globus for at rykke en brik ud af startfeltet. Både en 6’er og en globus giver ret til et ekstra slag.

I begyndelsen – og hvis man senere ikke har nogen brikker ude på spillepladen – må man slå 3 gange med terningen, indtil man slår en 6’er eller globus (afhængig af hvilken terning man spiller med). Efterfølgende må man kun slå 1 gang med terningen, medmindre man altså slår en 6’er eller globus.

Flytte rundt på spillepladen:

Man rykker rundt på spillepladen ved at slå med terningen og derefter rykke det antal felter øjnene viser.

Man må selv om, hvilken af sine brikker man vil rykke med, men man skal altid flytte brikkerne det antal felter, terningens øjne viser, også selvom det får konsekvenser for ens eget spil. For det er ikke ufarligt for brikkerne af bevæge sig rundt på spillepladen, da man kan risikere at blive slået hjem af de andre spillere. I det tilfælde, hvor man rammer et felt, hvor der allerede står 1 spillebrik, er det den eksisterende brik, der bliver slået hjem, og derfor må starte helt forfra.

Rammer man derimod et felt, hvor der i forvejen står to ens brikker, er det ens egen brik, der bliver slået hjem. Der kan således kun stå én farve brik på et felt, men til gengæld kan der godt stå mere end én brik på feltet. Det gælder dog ikke de farvede målfelter; her har den tilhørende brik helle, og kan ikke blive slået hjem.

Når man bevæger sig rundt på pladen, må man gerne hoppe over de andre spilleres brikker, men man må ikke passere sine egne brikker – så bliver man nødt til at flytte en anden brik.

Særligt for symbolterningen: Symbolterningen giver mulighed for at hoppe videre på pladen; slår man en globus, kan man enten rykke en brik ud af startfeltet, eller man flytte en brik frem til det nærmeste globusfelt. Man må gerne passere et stjernefelt. Slår man en stjerne, rykker man ligeledes en brik frem til det nærmeste stjernefelt, forudsat at man derved ikke passerer et globusfelt – for det må man ikke.

Rykke i mål:

Man skal slå det rette antal øjne for at komme i mål og er der f.eks. 2 felter i mål, og man slår en 3’er, skal man rykke 2 felter op og 1 tilbage.

Særligt for symbolterningen: Slår man en globus, må man rykke direkte i mål. Slår man derimod en stjerne, skal man flytte sin brik ned på stjernefeltet. Vinderen er den der først får alle sine fire spillebrikker i mål.

Vurdering af Ludo fra Danspil

Spillets regler er så nemme, at børn hurtigt forstår dem og derfor kan spille det alene uden voksenhjælp. Det er derfor et fint spil at have fremme næste gang, jeres barn skal have legegruppen hjem.

Ludo spillet i denne anmeldelse kommer fra Danspil, som er et danskejet firma beliggende i Brabrand, Aarhus. Danspil producerer spil og er i dag en af nordens største udbydere af børnespil, familiespil og voksenspil.

Danspil har en stor spilportefølje af klassikere og nye spil, som blandt andet indeholder spil som, ”Tegn og Gæt”, ”Klodsmajor”, ”Logik” og ”Danmarksspillet”. Danspil fokuserer konstant på udviklingen af nye brætspil og spilkoncepter, og er altid åben for at indgå samarbejder.

Mine FDF-børn elsker Ludo, og da vi sidst var på weekendlejr og havde taget Ludo med, spurgte de to første 2. klassebørn, straks de var ankommet, og havde taget overtøjet af, om det måtte gå ind og spille Ludo? Ja selvfølgelig måtte de det!

Har man større børn, eller er man voksne, der skal spille, kan spillet Partners (”Ludo for voksne”) måske være en mulighed? Her der lidt mere fokus på strategi og samarbejde, da man spiller i par, end i det klassiske Ludo. Ligesom Ludo kan man spille Partners som 4 personer (Partners) og 6 personer (Partners+).

- Desiré Diget Andreasen

Læs også spilanmeldelsen af Partners her!

Læs også spilanmeldelsen af Partners Plus+ her!

Læs også spilanmeldelsen af Tegn & Gæt her!

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen