Quixo spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 15 min. | Spillere: For 2 eller 4 deltagere

"Det gælder mere om at tænke hurtigt, end om lange overvejelser, og er man typen der godt kan lide spil, hvor man kan lægge en strategi og (forsøge at) følge den, så er Quixo måske ikke sagen, da alt ændres hele tiden. Man skal i hvert fald ikke tro at det er for simpelt og kedeligt pga. den visuelle lighed med kryds og bolle, for Quixo er meget mere..."

Quixo - kryds og bolle på steroider

Quixo er et simpelt men strategisk spil, hvor det gælder om at holde overblikket, og samtidig forsøge at forudse hvad modstanderen kan finde på.

Indholdet af æsken

Når man åbner æsken, mødes man af følgende:

  • Et rundt spillebræt i træ med en firkantet undersænkning til brikkerne. Brættet er ca. 25 cm i diameter og den firkantede undersænkning er 15 x 15 cm.
  • En stofpose med 25 kuber af træ på ca. 3 cm på hver side (efterfølgende kaldet ”brikker”), som hver har én side med et kryds, én side med en bolle og 4 blanke (neutrale) sider.
  • Et hæfte med spilleregler.

Det hele virker som lækker kvalitet, og kuberne passer fint ned i undersænkningen på brættet.

Quixo findes også i en ”mini” udgave, hvor brættet er ca. 17 cm i diameter og brikkerne er tilsvarende mindre, men som ellers er identisk med dette spil.

Sådan spiller man Quixo

Det første man (eller i hvert fald jeg) tænker når man ser Quixo, er at det er en form for kryds og bolle, men udover at symbolerne på brikkerne er de samme og det gælder om at få sine symboler på række, er der ikke mange ligheder med det klassiske spil.

Quixo kan spilles af 2 eller 4 personer. Spiller man 4 er man i hold sådan at dem, der sidder overfor hinanden, er sammen (eller den man sidder skrå overfor, når man sidder 2 personer på hver side af et bord).

Man starter med at lægge de 25 brikker i spillepladens forsænkning sådan at alle brikkerne har en neutral side opad. Så er spillet klar – det tager ca. 10 sekunder.

Herefter tager spillerne på tur en brik op, vender sit symbol opad, og sætter den tilbage på brættet efter nogle relativt simple regler (ved 2 spillere):

  • Man må kun tage fra kanterne.
  • Man må kun tage neutrale eller sine egne brikker.
  • Man sætter brikken tilbage for enden af en af de rækker, der nu har en tom plads, sådan at man skubber rækken ”på plads”. Det giver 3 steder man kan sætte sin brik, medmindre man har taget den fra et hjørne, hvor man så kun kan sætte den 2 forskellige steder.
  • Man må ikke sætte den tilbage på samme plads.

Eksempel: Man tager brikken på billedet og vender sit symbol (i dette tilfælde kryds) opad, og kan så sætte den tilbage ved A, B eller C og skubbe rækken på plads.

Formålet er så at få 5 på stribe (lodret, vandret eller på skrå). Det lyder jo nemt, ikke?

Når man er 4 spillere, kommer der så lidt ekstra...

  • På de sider af brikkerne der har symboler, er der også en lille prik, der kun bruges i 4-personers spil.
  • Man må kun tage brikker, der er neutrale eller dem der har sit eget holds symbol og hvor prikken vender mod en selv. Vender prikken over mod sin medspiller, er det altså kun ham/hende, der kan tage den brik.
  • Når man sætter en brik med sit (holdets) symbol, vælger man hvilken vej man vil vende prikken (altså om det er en selv eller medspilleren, der senere kan spille den brik). Den skal vende mod sig selv eller medspilleren, den kan ikke vende ”til siden”, altså mod en af modstanderne.
  • Man kan aftale inden spillet hvor meget man må snakke sammen i holdene om sine træk.

Eksempel: Hold A har de runde brikker. Spiller A1 kan spille alle de neutrale samt V og W, og spiller A2 kan spille alle de neutrale samt X, Y og Z.

Derudover går det ligesom ved 2 spillere ud på at skabe 5 på stribe, bare ved hjælp af samarbejde i stedet for solo.

Gigamic, som har lavet spillet, har lavet en kort video (små 2 minutter) om hvordan man spiller Quixo, som kan ses her.

https://youtu.be/qHnYcWv2whw

Enkelt at lære, svært at mestre

Reglerne er jo sådan set relativt enkle, så det er et hurtigt spil at komme i gang med, men her hører det enkle så også op.

Mekanikken i hvordan man sætter sine kuber tilbage på brættet, gør nemlig at alt ændrer sig, så det man lige var ved at bygge op til, ikke bare bliver spærret – det bliver flyttet rundt på.

Det gør at det er svært at tænke ret langt frem, da man ikke aner hvordan ens brikker står, før modstanderen har foretaget sit træk. I starten kan det også være svært bare at overskue konsekvenserne af sit eget træk, da man skal huske at man jo flytter op til 4 brikker for at sætte sin egen.

I starten af spillet gør det ikke så meget, da de fleste brikker inde i midten er neutrale, men efterhånden som flere og flere brikker bliver vendt, bliver der mere og mere at overveje når man skal sætte sin brik. Det er sket et par gange at vi er kommet til at lave 5 på stribe for modstanderen, fordi vi havde overset det da vi satte vores brik ?

Jo flere gange vi har spillet det, jo bedre bliver vi dog til at overskue konsekvenserne af vores træk, så spillet ikke bliver alt for kort :-)

En af de ting vi godt kan lide, er netop uforudsigeligheden. Man kan lige så godt lade være med at bruge tid på at tænke 4-5 træk frem, for alt ser anderledes ud om bare 2 træk.

Dette gør at man skal kunne tænke lidt fremad, men også kunne justere og improvisere, når brættet pludselig ser helt anderledes ud, end man håbede for 1 minut siden. Spillet er opgivet til 15 minutter, og det er ikke helt galt (det kan også sagtens være meget mindre når man overser noget og hjælper modstanderen ?).

Det gør det også optimalt at finde frem en hverdagsaften, hvor man måske ikke lige kan nå det helt store, når først ungerne er puttet, og man selv skal tidligt op og på arbejde næste morgen. Har man en halv time kan man lige nå 2-3 spil inklusive opstilling og nedpakning – perfekt til at spille ”2 ud af 3” eller ”3 ud af 5”.

”Bonusmateriale”

På forsiden af æsken er en QR-kode, og hvis man scanner den, kommer man til producentens hjemmeside for Quixo. Her finder man lidt fotos og en video, men også et ”educative sheet”, som er et lille hæfte med forslag til hvordan man kan bruge Quixo som underviser/pædagog.

Hæftet indeholder nogle øvelser, som lærer børn spillet lidt ad gangen efter mottoet ”lær gennem leg”. Der står i hæftet at øvelserne er fra 5-11 år, men jeg tror at det vil være en lidt stor mundfuld for vores 5-årige – men nogle af øvelserne kan da laves, uden at hun behøver at lære hele spillet endnu. Det skal da i hvert fald prøves på et tidspunkt :-)

Et godt ”gruble-spil”

Quixo virker som et godt spil, hvis man godt kan lide spil som skak og dam, eller andre ”head to head” spil, hvor der skal tænkes lidt over trækkene.

Der skal dog ikke tænkes mere end at det er noget hurtigere end f.eks. skak, og derfor egner det sig godt til at hive frem på hverdagsaftner, hvis man har lyst til et spil, hvor der gerne må grubles lidt, men det ikke skal tage for lang tid.

Det gælder mere om at tænke hurtigt, end om lange overvejelser, og er man typen der godt kan lide spil, hvor man kan lægge en strategi og (forsøge at) følge den, så er Quixo måske ikke sagen, da alt ændres hele tiden. Man skal i hvert fald ikke tro at det er for simpelt og kedeligt pga. den visuelle lighed med kryds og bolle, for Quixo er meget mere.

Selvom det også kan spilles med 4 spillere, ser vi primært Quixo som et 2-personers spil. Vi har prøvet med 4 personer en enkelt aften, og vi syntes at det tog lidt af flowet ud af spillet – men måske var det fordi dem vi spillede med, prøvede det for første gang.

Det giver også et ekstra lag af uforudsigelighed, da man heller ikke ved hvad makkeren gør (medmindre man har aftalt at man må snakke fuldt ud om holdets træk), så der bliver rykket rundt på brikkerne 3 gange før man har tur igen, og så ser alt helt anderledes ud.

Lyn-Quixo

Når man har spillet det nogle gange, og fået god forståelse for hvad man lige skal se efter, er det også sjovt at spille ligesom lyn-skak med en game timer, hvor man har relativt kort tid til at foretage sit træk (f.eks. 10-15 sekunder) – det giver nogle sjove situationer, når man overser nogle ting, men det træner også overblikket og forståelsen af spillet.

- Kim Larsen

Læs også spilanmeldelsen af Mensa Select Vinder 1993 Quarto

Læs også spilanmeldelsen af Mensa Select Vinder 1994 Pylos

Læs også spilanmeldelsen af Mensa Select Vinder 1997 Quoridor

Læs også spilanmeldelsen af Gigamics Katamino

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilGigamic

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen