Artic Race spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 8 år | Spilletid: Ca. 30 min | Spillere: For 2 - 6 deltagere | Priser: Årets Familiespil 2020 kåret af Guldbrikken | Mærke: Danspil

"Jeg kan godt lide, at man kan vælge en ud af 2 ting, når man spiller ræskort, enten bevæger man sig et bestemt antal felter eller en bestemt handling (samle kort op i hånden igen, kaste terning, skubbe isflagebrik i floden). Det kan man bruge til at planlægge sine skridt. Jeg synes også, det er meget familie- og børnevenlig, når man skal putte sin brik på den næste ledige plads, så lige pludselig i stedet at tage 1 felt, så hopper man foran sine modstander..."

En spilanmeldelse af Artic Race

Da jeg hørte, at vi kunne prøve det spil der hedder ”Arctic race”, kom jeg til at tænke på en film ”Snow dogs” med Cuba Gooding Jr., hvor hans karakter er med i et hundeslæde race. Jeg prøvede at søge efter spillet på nettet, men der var ikke så meget info. Jeg kunne kun se hvordan kassen så ud og læse en kort beskrivelse af spillet. Så jeg var meget spændt på, selv at prøve spillet.

Årets Familiespil 2020 kåret af Guldbrikken

”Arctic Race” er det første spil lavet af Ulrik Morten Madsen, som er dansk brætspildesigner. På BGG (Board Game Geek) står der, at den vandt Guldbrikkens pris for det bedste familiespil i 2020 i Danmark. Og jeg synes det burde stå på pakken, for at tiltrække endnu flere til at prøve spillet (bare en lille klistermærke). Mange vil blive interesserede i alt det der har vundet nogle priser elle fået gode karakterer. Desuden er ”Arctic Race” udgivet af Danspil, som producerer og distribuere familie og brætspil for hele familien

Selve spillet

”Arctic Race” er et familieorienteret spil for 2-6 personer fra 8 år, som tager ca. 30 minutter, står der på æsken. Selve æsken måler 27x27x8 cm, som er meget almindeligt mål for spil. Da vi først åbnede pakken, var jeg meget overrasket hvor tynd bogen med spilleregler var (fordi det er mig der læser regler og forklarer dem til mine børn). Kun 5 sider med billeder og piktogrammer, som illustrer forskellige spillesituationer. (Desuden er reglerne også på norsk, svensk og finsk).

Før vi gik i gang med at spille, skulle vi sætte klistermærker med numre på de runde træbrikker, som repræsentere ræserene. Spillepladen er ikke så stor (ca. A3 format) og tager ikke så meget plads. Pointpladen (ca. A4 format) skal også ligge på bordet og de to plader sammen kan sagtens ligge på et lille bord.

Spillepladen forestiller en bane med floden i midten, der skal krydses. På floden flyder isflager, som ræser har brug for til at komme frem på ruten. Spilleplade og isflagerplader er lavet af tyk karton. Ræskort er efter min mening fremstillet af lidt for tyndt karton, dog er de meget gode at holde i hånden. For ikke at slide dem for hurtigt, vil jeg give dem sleevs på. Alle komponenter har sin plads i æsken og det er nemt at pakke dem ind og ud.

Formålet med "Artic Race"

Formål ved ”Arctic Race” er at få flest point for gennemførte ræs. Spillet slutter dog når en spiller er i mål med 3 af sine 5 ræsere, eller når der er ikke flere isflager at placerer på floden. Man kan sagtens bliver vinder med kun 2 af sine ræsere, fordi de forskellige placeringer, bringer forskellige antal point, f.eks. langrendsløber (1), som er de langsomste i spillet (de flytter kun 1 felt af gangen) giver 7 point for første plads.

Vi spillede et par prøverunder for at lære reglerne at kende og så gik vi bare i gang med ræset. Begge mine børn er konkurrence mennesker, så efter et par gange havde de hver fået en taktik. Den ene fangede hurtigt, at de langsomste spiller giver flest point og at de rejser hurtigere hvis de står på isflager på floden og bliver skubbet frem. Den anden lavede en alliance med sin bror, da de så at flere af mine brikker var ved målstregen. Det var sommetider svært at holde øje med hvis tur det var, når start brikken blev flyttet flere gange i runden.

Nogle gang blev mine børn lidt skuffede, da spilet endte efter 3 af ræserne var i mål, så de foreslog, at vi spillede til alle ræsere kom på pointpladen. Det ændre dog ikke så meget på første plads, men de andre kan få lidt højre placering end de måske forventede.

Jeg kan godt lide, at man kan vælge en ud af 2 ting, når man spiller ræskort, enten bevæger man sig et bestemt antal felter eller en bestemt handling (samle kort op i hånden igen, kaste terning, skubbe isflagebrik i floden). Det kan man bruge til at planlægge sine skridt. Jeg synes også, det er meget familie- og børnevenlig, når man skal putte sin brik på den næste ledige plads, så lige pludselig i stedet at tage 1 felt, så hopper man foran sine modstander.

”Arctik race” ligner efter min mening Ludo i det man prøver at komme i mål med sine brikker og de andre spiller, isflagerplader og terning påvirker spillets gang. Man kan også sammenligne spillet med cykelspillet ”Flamme rouge” (brætspil version af Tour de France) i forhold til brug af ræskort.

Jeg fandt ud af at spildesigneren bag ”Arctik race” har udgivet et nyt spil i 2021, som hedder ”Tropic race” og bruger nogle af dets spillelementer, men er lavet for yngre børn (+5 år). Derudover blev det årets nyhed i 2021 i Bog og Ide.

Vores vurdering

Alt i alt er vi blevet meget glade for ”Arctic race” og jeg vil fremhæve de vigtigste kendetegn for os:

Tema: Det er altid sjovere at spille spil med en historie bag sig, ræs i de sne kolde omgivelser er meget sjovere, end bare noget abstrakt ligesom Ludo.

Nemt: både min 7-årlig og 9-årlig fangede hurtigt regler og bankede deres mor, så jeg vil sige, at man kan sagtens prøve spillet med barn under 8 år, som de anbefaler på æsken.

Kompakt: komponenter kan tages ud af æsken og pakkes til at tage dem med på ferie.

Sjov og underholdne: selv min 7-årligr havde en taktik, hvor han hele tiden skubbede mine ræsere ud af spillepladen, da de stod på den sidste isflager og var tæt på at komme i mål. Og vi blev ved med at spille.

Hurtig: det tager ca. 15-20 min, når vi spiller med 2 spillere, 30-40 min med 3.

Variabelt: de 30 isflagerbrikker giver mulighed for at bygge flere forskellige baner, så man ikke kan planlægge så mange skridt ad gangen, da banen ændrer sig konstant.

Nu må jeg finde plads i min Kallax til ”Arctiv race” og introducere det til børnene i SFO, hvor jeg arbejder.

- Anastasia Redkina

Læs også spilanmeldelsen af Danmark spillet

Læs også spilanmeldelsen af Zen Garden

Læs også spilanmeldelsen af Chain Letters

 

Anmeldelse af spilCategory_anmeldelse af spilDanspil

1 kommentar

Ulrik M. Madsen

Ulrik M. Madsen

Jeg er glad for i kunne lide spillet.

I er meget velkomne til at spille med egne regler. Tanken med at stoppe spillet efter en spiller er inde med 3 ræsere er, at holde tiden nede, men også at de spillere efterhånden vil have for få muligheder, hvis de kun har 1 eller 2 brikker at flytte.

Hvis I placerer det valgte kort tydeligt foran jer med bagsiden op, så vendes de på tur, og så kan man let se, hvem der har turen, ved at se, hvem der ikke har vendt deres valgte kort endnu. Hvis startbrikken flytter, har den først effekt, fra næste runde, dvs. når alle igen har et kort liggende med bagsiden op.

Tak for anmeldelsen

Smid en kommentar

Alle kommentarer skal godkendes inden de blivet publiceret

Legebyen.dk anbefaler

Magna-Tiles - 100 stk. transparent. - Billede 1Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Magna-Tiles - 100 stk. transparent.
Udsalgspris779,95 kr
På lager
Se varen