Send e-mail

kontakt@legebyen.dk

Ring til os:

tlf.: 72 622 630

Åbningstider:

Hverdage 8:30 - 15:30

En anmeldelse af spillet Ung SNAK

"Der blev grinet højt, særligt da der skulle dystes om det grimmeste grin. Efter spillet gik snakken også lystigt, da der nu var åbnet op for de dybere emner, hvilket inspirerede til flere dybe snakke på turen."

Ung SNAK spilanmeldelse

Alder: Anbefales fra 13 – 19 år | Spilletid: Ca. 15 – 30 min. | Spillere: For 2 – 5 deltagere

“Jeg har spillet Ung SNAK i forskellige selskaber nu, både med mine teenage-søskende, elever på efterskolen hvor jeg arbejder og venner. Fælles har været, at man hurtigt fortabte sig i de enkeltes fortællinger, ud fra emnerne på kortene, og kortspillet i sig selv mistede hurtigt fokus.”

En snak om SNAK for de unge

Så er det tid til anmeldelsen af spillet Ung SNAK! Den har været længe under vejs, da jeg gerne ville komme lidt bredere omkring SNAK-konceptet.

SNAK er ikke ’bare’ et spil – der er aldrig noget ’bare’ i en sætning, der handler om spil 😉 SNAK er et koncept, der sætter fokus på den gode samtale, det er vist lidt af et hjertebarn for Frederik Svinth – manden bag SNAK-spillene.

Og man kan vist også sige, at hele samtale-konceptet i spil, er blevet lidt et hjertebarn for mig. Der begynder i hvert fald at tegne sig et mønster her på bloggen 😊

Læs også anmeldelsen af The Talks samtalespillene

Læs også min anmeldelse af Go’ Samtale spillet

Læs også min spilanmeldelse af Game of Phones

Alder og sværhedsgrad

Ung snak henvender sig, som titlen indikerer, primært til unge mennesker. Det er fra serien af SNAK-spil, som også står bag et SNAK henvendt til børnefamilier og ét henvendt til den lidt ældre målgruppe af venner/familie med voksne børn osv..

Ung SNAK adskiller sig ved, at emnerne i den tilhørende bog er ændret, så de passer til aldersgruppen. Måden spillet fungerer på er identisk med SNAK-spillet til den ældre målgruppe, du kan stadig spille alskens kortspil med et større fokus på samtalen end konkurrencen.

Spillet anbefales for 2 – 5 deltagere og spilletiden kan variere mellem cirka 15 – 30 minutter. Det kan dog trække ud, hvis samtalerne først rigtigt kommer i gang. ung SNAK anbefales fra 13 år (for teenagere).

Generelt om spillet

Ung snak er et spil, der kan flere forskellige ting. Du kan bruge kortspillet som et helt almindeligt kortspil 500, Hjerterfri, 31, Bridge, Fisk osv.), men du kan også anvende det som en kickstarter til dybe samtaler.

Manden bag SNAK-spillene er en yngre mand i 30-erne med halvlangt hår og fuldskæg. Hans navn er Frederik Svinth, og han kalder sig selv amatørtænker.

I en artikel til Aarhus Stiftstidende fortæller han om spillets ophav, der fandt sted som et iværksætterprojekt på kaospilot-uddannelsen. Selve opfindelsen af det fandt sted flere år tidligere, men produktionen foregik i løbet af projektet i 2012.

Han beskriver selv meningen som værende en anledning til at tale om de ting, man måske ellers sjældent berører såsom sorg og tro. Fordelen ved SNAK-spillene er, at det rammesætter samtalerne på en mere uformel og uforpligtende facon end det ellers kunne have været.

SNAK bliver brugt af mange fagpersoner, bl.a. psykologer der anbefaler det til deres klienter og virksomheder der bruger det til teamwork. Det kan bruges som et redskab til at strukturerer den gode samtale, hvor der bliver gjort plads til det, der kan fylde inden i spillerne.

Spillet i forskellige selskaber

Jeg har spillet Ung SNAK i forskellige selskaber nu, både med mine teenage-søskende, elever på efterskolen hvor jeg arbejder og venner. Fælles har været, at man hurtigt fortabte sig i de enkeltes fortællinger, ud fra emnerne på kortene, og kortspillet i sig selv mistede hurtigt fokus.

Jeg har haft Ung SNAK med på en lang bustur til Tjekkiet, her bragte det stor lykke blandt eleverne, som hurtigt måtte skiftes til at sidde ved SNAK-bordet i bussen.

Der blev grint meget højt, særligt da der skulle dystes om det grimmeste grin. Efter spillet gik snakken også lystigt, da der nu var åbnet op for de dybere emner, hvilket inspirerede til flere dybe snakke på turen.

Jeg har også haft spillet med til gangmøde med eleverne, hvor de lærte hinanden at kende på et lidt andet niveau end tidligere. Der blev snakket om kropsidealer, hvordan man kan få et mere positivt forhold til egen krop.

Tro og fremtid var også emner, der blev bragt på banen. Det var super godt at have den lille bog til inspiration, da flere havde brug for lidt cues til at komme omkring emnerne.

Dette gjaldt også i selskab med mine søskende da frasen ’det ved jeg ikke’ ellers lidt for hurtigt blev taget i brug.

Efter at jeg modtog spillet, har vi haft besøg af Frederik Svinth på efterskolen, hvor han har holdt et foredrag for eleverne om ensomhed og betydningen af venskaber.

Det har bare sat sådant et stort præg på eleverne, der nu mere end tidligere, spiller SNAK på livet løs. Det bliver taget med til mange vejledningstimer, hvor samtalerne med eleverne har fået nye dimensioner, men eleverne tager det også frem på egen hånd i deres fritid.

Det er tydeligt, at det har bidt sig fat hos dem, at de skal huske at SNAKKE med hinanden og ikke bare svare i enstavelsesord.

Spillets komponenter

Ung SNAK består ikke af mange dele. Æsken er på størrelse med et standardkortspil, når den åbnes, kommer der et sæt kort frem, en lille brik med trykket SNAK og en lille bog med regler og spørgsmål, man kan lade sig inspirere af.

Spillet indbyder til, at man kan have det i tasken og tage det frem ved lejlighed. Dog kan den godt gå op i limningen, så man skal være lidt forsigtig ved transport. Kortene i sig selv kan dog godt overleve en tur ude af æsken i tasken uden at blive bøjet.

Det er et udtryk for at kortene er af god kvalitet. Overfladebehandlingen af kortene er også ganske god, de glider let, når man blander dem og viser ikke tegn på fedtede fingre. Den lille brik og bogen er også af udmærket kvalitet.

Regelbogens tilgængelighed

Regelbogen til Ung SNAK er meget enkel, idet reglerne blot er, at man har fokus på samtalen og ikke konkurrencen i spillet.

Derudover er reglerne de som gælder, for de enkelte kortspil, man vælger at spille.

Resten af bogen indeholder inspiration til, hvad man kan fortælle om, når man trækker diverse kort med ledetråde. Den er meget lige til, så den kan forstås af de fleste.

Hvis man gerne vil vide lidt mere om både SNAK-spillene, manden bag og hele konceptet, kan jeg anbefale at google SNAK-spil og finde frem til de artikler og videoer på youtube, der handler om lige præcis det 😊.

Ellers er der vist kun tilbage at sige – GO’ snakkelyst 😀

– Camilla Liv Pedersen

Læs også spilanmeldelsen af SNAK for børn

Læs også spilanmeldelsen af SNAK for familie og venner

Camilla Liv Pedersen

Mit navn er Camilla Pedersen, jeg er 27 år gammel, og bor i en lille by midt i Jylland med min kæreste Christian og vores lille hund, Chloé.

Til hverdag er jeg med til at forme Danmarks ungdom i mit virke som efterskolelærer. Brætspil er blot et af de ’midler’, jeg anvender til at præge de unger mennesker med både i undervisningen og i fritiden. Det er et fremragende middel til indirekte at styrke deres sociale færdigheder, så det næsten føles som en leg. Efterhånden som året skrider frem, begynder de også selv at efterspørger en brætspilsaften. Så ved jeg, at min mission er lykkedes, og at de unge er på rette vej. 😉

I min fritid er det som oftest Christian, jeg deler min brætspilsentusiasme med, og så alle de venner og familiemedlemmer, der i højere og mindre grad tager del i vores iver efter at spille.

I vores hjem har brætspil en særlig plads, ikke blot i overført betydning, men også helt konkret. Vi har en væg dedikeret til alle former for brætspil.

Vi er både til de helt klassiske; såsom Matador, Scrabble og Afrikas Stjerne, men også de mere avancerede; såsom Through the Ages, War of the Ring og Arkham Horror, samt de mere moderne partygames; såsom Hint, Partners og Cranium.

Dét at spille brætspil er for mig en fantastisk måde at være sammen med mennesker på. For en tid skaber det et pusterum fra hverdagens trummerum, og giver muligheden for bare at være tilstede i nuet. Jeg er selv vokset op med at spille alle mulige former for spil gennem hele min barndom, og har taget det med videre ind i voksenlivet.

Faktisk har spil også en helt særlig plads i Christians og mit hjerte, da det også var over et brætspil, at vi blev kærester. Vi sad en aften og spillede Trivial Pursuit, hvor snakken gik lystigt, og det ene emne tog det andet, og så var vi et par. Det er blot et ud af mange gode minder, vi har skabt sammen via vores forkærlighed for spil.

Med denne blog håber jeg og vi at skabe mange flere. Jeg håber, at I vil tage del i det ved at læse med i min videre færd ud i brætspillenes verden. 😊

Én kommentar indtil videre

Small Talk Big Questions spilanmeldelse – Legebyen.dk BlogUdgivet i 8:56 am - nov 24, 2020

[…] Læs også anmeldelsen af SNAK for unge […]

Skriv et svar